• Humanitarni koncert Damira Pranjkovića u Kulturnom centru Pančeva

  U ponedeljak, 19. februara, u 19 časova, koncert će održati Damir Pranjković.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Humanitarni koncert Damira Pranjkovića u Kulturnom centru Pančeva
  Foto: 013info

  Damir Pranjković rođen je 2002. godine, u Alibunaru. Tamburu (e-prim) počeo je da svira s 11 godina, a u 12. godini nastavio je muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi „Jovan Bandur” u Pančevu. Trenutno je student četvrte godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, na odseku muzičke pedagogije.

  Dobitnik je „Vukove diplome” za uspešno završenu osnovnu i srednju školu, gde je proglašen za đaka generacije. Učestvovao je i osvajao prve nagrade kao solista na Festivalu vojvođanske tambure od 2014. do 2020. godine, kada je i proglašen laureatom festivala. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Prve nagrade, s maksimalnih 100 poena, Damir je osvajao na Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije 2016. i na 14. Festivalu vojvođanske tambure 2017. Prvu nagradu i zvanje laureata Damir je dobio na Republičkom takmičenju učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola 2017. godine. Na prvom međunarodnom takmičenju „Maksa Popov”, održanom u Pančevu, marta 2020. godine, osvojio je prvu nagradu – laureat (100 poena). Na 25. Republičkom takmičenju osvojio je prvu nagradu iz solfeđa i teoretskih predmeta 2017. godine. Damir je učestvovao i na Festivalu rumunskog folklora Vojvodine u Begejcima, gde je 2017. godine osvojio specijalnu nagradu žirija. Za ostvarene rezultate i izuzetna dostignuća u oblasti muzike Damir je nagrađen diplomom AP Vojvodine 2018. godine. Učestvovao je na Međunarodnom tamburaškom takmičenju 2019. godine, u Subotici, i osvojio dve prve nagrade, u klasičnoj (98.33) i u folklornoj (99) kategoriji. Na istom takmičenju ušao je u najuži izbor za Gran pri, gde se našao rame uz rame sa studentima tambure. Damir je 2019. nastupao i na međunarodnom Festivalu slovenske muzike u Beogradu i osvojio drugu nagradu (93.00). Juna 2018. godine Damir je bio na audiciji kod akademika Ivana Jevtića i održao prvi solistički koncert na tamburi aprila 2019. godine, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

  Damir je bio koncert majstor Tamburaškog orkestra „Neven”, s kojim je osvajao prve nagrade na Republičkom takmičenju učenika muzičkih škola Srbije (2015. i 2017) i Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije (od 2014. do 2018). Kao član Kamernog sastava „Neven” i „20 žica” osvaja prve nagrade na Takmičenju mladih talenata „Mita Topalović” (2019. i 2020) i na Međunarodnom tamburaškom natjecanju (2019).

  Zbog postignutih rezultata Damir se može smatrati mladim ambasadorom na tamburi.

  Gosti koncerta:

  • Tamburaški orkestar SMŠ „Jovan Bandur“ Pančevo
  • dirigenti prof. Damir Pranjković i prof. dr um. Kristina Krstić
  • plesači Anja Aleksić i Damir Brkić
  • Pančevački kamerni orkestar Panartist

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]