• U petak počinje 13. Ethno.COM

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Trinaesti Ethno.com Festival, koji se održava 25. i 26. septembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva a pod pokroviteljstvom grada Pančeva, biće posvećen orijentalnoj world music sceni u Srbiji. U dva festivalska dana najavljeni su nastupi sjajnih domaćih sastava – Dharma, Stoiks, Istanbul Night, Oriental Trio i Naked.

  Na konferenciiji za štampu, povodom 13. Ethno.com festivala govorili su direktor Kulturnog centra Pančevo Nemanja Rotar i Filip Krumes, umetnički direktor festivala.

  Direktor kulturog centra Pančevo Nemanja Rotar rekao je nešto više o samom konceptu festivala i kako se ona razvijao tokom godina, dok je umetnički direktor Filip Krumes iskoristio priliku da ispriča nešto više o izvođačima, programu i objasni zašto ove godine nema stranih učesnika na festivalu.

  ’’Ponekad je nepravedno, jer ovde imamo toliko dobrih muzičara i toliko dešavanja, a nekada festivali zaborave na to da imamo nešto što treba da pokažemo. Imali smo sreću da se na world music sceni puno toga desilo u proteklih godinu ipo, dve. Od novog izdanja Soiksa, do forimiranja benda koji se zove Dhrama, završno sa novim izdanjem sastava Nacked“, rekao je Flip Krumes.

  On je istakao da je veoma ponosan što će ovogodišnji festival biti u znaku domaćih izvođača.

  Festival će tradicionalno otvoriti tamburaški orkestar Neven, M.Š. „Jovan Bandur“ Pančevo, pod rukovodstvom prof. Mihajla Jovića, koji pored klasične umetničke muzike, neguje i tradicionalnu muziku Vojvodine i Srbije.

  Iste večeri, u petak, 25. septembra od 20.30, na sceni će se publici predstaviti duo Dharma, subotički muzički duet koji čine Jasna Jovićević ( saksofoni, frule, udaraljke, vokal) i Armand Mesaroš (bass) i koji izvodi novu  improvizativnu muziku inspirisanu unutrašnjim zvukom.

  Sastav Stoiks očekuje nas takođe u petak, od 21.30 na Sceni Kulturnog centra. Aca Stojić je, može se reći, novi pravi gitarski heroj Balkana i kao takav će sigurno dugo godina pleniti pažnju publike kako one iz jazz i fjužn okruženja tako i pažnju klasične, a na posletku i publike koja preferira etno zvuk. Ovaj bukvalni doktor gitare (magistrirao je klasičnu gitaru u Beču a ubrzo će i doktorirati) uspešno je integrisao tri stila i tri zvuka u sviranju: džez, klasiku i  temperamantni etnos Balkana, te proizveo krajnje originalan stil oličen njegovim autorskim projektom koji će predstaviti u okviru ovogodišnjeg izdanja Ethno.com Festivala.

  Druge večeri festivala, u subotu, 26. septembra, od 20 časova, nastupiće sastav „Istanbul Night“, muzički projekat nastao pre nekoliko godina, iniciran ličnim iskustvom članova nakon upoznavanja sa svetom Sufizma, čija je važna strana muzika ambijenta i transa.  Od 21 čas, na Sceni Kulturnog centra očekuje nas koncert sastava „Oriental Trio“ koji neguje spoj muzičkih tradicija Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka.

  Festival zatvara sastav Naked, stilski čvrsto ukoreenjen u jedinstvenoj fuziji  globalnih urbanih gruvova, Balkanske tradicije i free džeza. Miks tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana sa slobodom izraza free džeza vodi bend na putovanje i potragu za vlastitim muzičkim identitetom. Na Ethno.com festivalu promovisaće svoj novi, treći po redu album „Nakedonija“. Ogoljen na kvartet, bend postaje mnogo više „naked“ nego ikada ranije, ekstravantno donoseći soul barition saksofona, bas klarineta, duduka, zurle i drugih duvačkih instrumenata koje svira Amir Gwirtzman.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]