• Otvorena autorska izložba „Pančevo od davnina – 220 godina zanatstva u Pančevu“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U Narodnom muzeju Pančevo otvorena je izložba povodom jubileja – „220 godina zanastva u Pančevu“ kojom su obeleženi Dani evropske baštine čija je tema „Stari i tradicionalni zanati – održanje i očuvanje“.

  Zahvaljujući interdisciplinarnom pristupu temi prikazan je uspon i stagnacija tradicionalnih zanata u Pančevu koji su svojevrsni čuvari istorije i tradicije jedne sredine.

  Iako je Pančevo je poznato kao vojni grad, najtačnije bi bilo reći da je zanatski jer su ga upravo zanati i zanatlije držali u ekonomskom pogledu tokom više vekova i bili najznačajniji izvor prihoda.

  Tokom 17., 18. i 19. veka zanatlije su bile izuzetno poštovane. Da bi u stručnom pogledu kalfa postao majstor, morao je da polaže ispit pred višečlanom majstorskom komisijom. Da bi komisija ocenila da kalfa poseduje izuzetne zanatske veštine trebao je da izradi izuzetno kvalitetan remek iz svoj zanatske struke. Nakon uspešno izvedenog zadatka novi majstor bi zakucao metalni esker u (okovano) stablo što je predstavljalo svojevrsni ritual. Okovano stablo je do polovine 19. veka stajalo u centru Pančeva, a u njega je ukucano na stotine eksera, što samo potvrđuje da je ovaj grad bio izuzetno veliki zanatski centar.

  Danas se Okovano stablo čuva u Narodnom muzeju Pančevo i može se videti na izložbi, “220 godina zanastva u Pančevu”, pored predmeta iz bačvarskog, krojačkog, sajdžijskog, ćurčijskog, ribarskog, opančarskog i još šest drugih zanata.

  Eksponati etnološke zbirke Narodnog muzeja Pančevo predstavljaju polaznu osnovu u proučavanju starih zanata koje karakterišu tradicionalna narodna znanja kao odraz društveno-istorijskih prilika i viševekovne tradicije narodnog života u selu i gradu.

  Autor izložbe je Aleksandra Jakovljević, kustos – etnolog Narodnog muzeja Pančevo.

  Izložba je otvorena do kraja decembra i ulaz je besplatan.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Laslo Blašković večeras u Pančevu

  Književno veče Lasla Blaškovića održaće se večeras, 17. maja, u Foajeu Kulturnog centra Pančeva u okviru programa Književni kafe s početkom u 19 […]