• Pančevac autor najbolje knjige aforizama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zbirka „Misli u pokretu“, autora iz Pančeva Aleksandra Čotrića (1966), najbolja je knjiga aforizama na srpskom jeziku objavljena u prethodnoj, 2021.godini, odluka je žirija nagrade „Rade Jovanović“.

    U obrazloženju se navodi da je nagrađena zbirka „sadrži oko tri stotine aforizama u kojima se naizmenično smenjuju istorijske, socio-psihološke i meta-opservacije o raznim sferama ljudskog znanja i umeća, sa aktuelnim satiričnim žaokama. Aforizme odlikuju figurativnost, stilsko-poetički efekti i tematsko-značenjska provokativnost“.

    Izdavač knjige je „Srpska reč“ iz Beograda.

    Žiri Beogradskog aforističarskog kruga, koji dodeljuje priznanje, radio je u sastavu: Dragutin Minić Karlo, predsednik, Vitomir Teofilović i Dejan Milojević, članovi. Odluka je doneta jednoglasno posle pročitanih i razmotrenih  56 aforističarskih knjiga objavljenih prošle godine u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

    U najužem izboru za nagradu „Rade Jovanović“ bile su knjige: „Martinele“, Save Martinovića i „Sizifove fusnote“ Branka Vukovića

    Priznanje dobitniku biće uručeno u okviru manifestacije „Letnji ulični erski kabare“, koja će u avgustu biti održana u Čajetini.

    Nagrada „Rade Jovanović“ je ustanovljena pre deset godina, a dosadašnji dobitnici bili su: Aleksandar Čotrić za 2012. godinu, za zbirku „Pomeranje pameti“; Milan Todorov za 2013. godinu, za knjigu „Pokori se i počni“; Ninus Nestorović za 2014. godinu, za naslov „Ćuti i plivaj“; Zoran T. Popović za 2015. godinu, za delo „Daće Bog, ako Bog da“; ravnopravno za 2016. godinu Aleksandar Baljak za knjigu „Zidovi na horizontu“ i Aleksandar Čotrić za „Teške misli“; ravnopravno za 2017. godinu Ratko Dangubić za zbirku „Crveni tepih“ i Ekrem Macić za delo „Tetovaža na ledu“; ravnopravno za 2018. godinu  Slobodan Simić za knjigu „Rijaliti šou“ i Dragan Koprivica za naslov „Etida u CG-molu“; Bojan Ljubenović za knjigu „Protivotrov“ za 2019. i Đorđe Otašević za naslov „Cvrkut punjenih ptica“, za 2020. godinu.

    Odlukom Upravnog odbora Beogradskog aforističarskog kruga, nagrada se od 2016. godine zove „Rade Jovanović“, u znak sećanja na jednog od najznačajnijih srpskih satiričara i aforističara, koji je živeo i stvarao u Užicu – Radomira Rada Jovanovića (1939-2016).

    Zbirka „Misli u pokretu“, autora iz Pančeva Aleksandra Čotrića (1966), najbolja je knjiga aforizama na srpskom jeziku objavljena u prethodnoj, 2021.godini, odluka je žirija nagrade „Rade Jovanović“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura