• Pančevačko čitalište na Međunarodnom sajmu knjiga

    Na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji se ove godine održava pod sloganom „Reč je slobodna!”, štand „Pančevačko čitalište” nalaziće se u Hali 4 i objediniće najvažnije pančevačke izdavače.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Pančevačko čitalište na Međunarodnom sajmu knjiga
    Foto: Pixabay
    Pored Gradske biblioteke Pančevo, koja je glavni organizator zajedničkog nastupa, na štandu će biti predstavljeni i sledeći izdavači: Narodni muzej Pančevo, Istorijski arhiv u Pančevu, Kulturni centar Pančevo, Zavod za zaštitu spomenika Pančevo, Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin” Pančevo, Kulturno-prosvetna zajednica Pančevo, Dom omladine Pančevo, Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva, Novinsko-izdavačka ustanova „Libertatea”, Nacionalna biblioteka „Ruska biblioteka”, „Pasaž“ i „PanArt“.
    Svečano otvaranje štanda pančevačkih izdavača „Pančevačko čitalište” predviđeno je za subotu, 19. oktobar, u 17.00 sati, a već u ponedeljak, 21. oktobra,  sa počekom u 12.00 sati, na istom mestu, održaće se predstavljanje najnovije publikacije Gradske biblioteke Pančevo „Biblioteka kroz vreme” koju je priredila prof. dr Gordana Stokić Simončić. U istom terminu, održaće se i promocija najnovijeg broja časopisa za teoriju i praksu bibliotekarstva „Čitalište”. U programu učestvuju, pored dr Gordane Stokić  i dr Branke Dragosavac, dr Dragana Sabovljev i Goran Trailović, glavni urednik izdavačke delatnosti u Gradskoj biblioteci Pančevo.
    U sredu, 23. oktobra, sa početkom u 14.00 sati, takođe na štandu pančevačkih izlagača „Pančevačko čitalište”, biće predstavljeni najnoviji „Rukopisi” Doma omladine Pančevo i edicija „Najbolja” Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva. U programu učestvuju autori edicije „Najbolja”: Tijana Sladoje, Mirjana Kiževski i Marjan Čakarević kao i urednici pomenute edicije i „Rukopisa” Jasmina Topić, Gorica Radmilović i Stefan Stanojević.  
    Nakon ovog programa, u 15.00 sati, na istom mestu, biće održana promocija najnovije publikacije Istorijskog arhiva Pančevo pod nazivom „Prota Vasa, sveštenik i pesnik” Spomenke Petrović. Razgovor sa autorkom vodiće Dunja Antonov-Rotar, arhivista. 
    U 16.00 časova, biće predstavljena izdanja Zavoda za zaštitu spomenika Pančeva, pre svega, Zbornik radova „150 godina od ukidanja Banatske vojne granice”. O izdavačkoj delatnosti zavoda govoriće Jasmina Vujović. 
    Štand pančevačkih izdavača biće likovno opremljen izložbom Dunje Antonov Rotar „Znameniti književnici Pančeva”. Cilj izložbe je podsećanje na činjenicu da su u Pančevu živeli neki od najznačajnijih književnika koji su pisali na srpskom jeziku.
    Predsajamsko druženje održaće se u inkluzivnom kafiću ”Zvuci srca” u ulici Žarka Zrenjanina broj 4. u petak, 19. 10. 2024. godine, u 10 sati.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Pančevačko čitalište na Međunarodnom sajmu knjiga

    Na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji se ove godine održava pod sloganom „Reč je slobodna!”, štand „Pančevačko čitalište” nalaziće se u Hali 4 i objediniće najvažnije […]