• PANČEVO: Nataša Balog – gluma pomaže deci da razviju samopouzdanje, kreativnost i toleranciju (VIDEO)

    Gluma nije samo zabava, već i moćno sredstvo za osnaživanje dece, pružajući im alate za bolje snalaženje u svakodnevnom životu i budućim izazovima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PANČEVO: Nataša Balog – gluma pomaže deci da razviju samopouzdanje, kreativnost i toleranciju (VIDEO)
    Foto: 013info

    Naša sugrađanka, glumica Nataša Balog, već dugo vodi školu glume za decu. Počela je s kolegom Mladenom Obradovićem, koji sada živi i radi u Kanadi. Kako kaže, uvek je razmišljala o svemu onome što je njoj nedostajalo kad je išla u osnovnu školu, šta je to želela, a nije imala – i to je bila škola glume.

    Razgovarali smo s njom o prednostima koje ova umetnost pruža najmlađima.  

    Kako nam je Nataša rekla, neretko se dešava da roditelji upišu decu na glumu jer su povučena, stidljiva, nemaju društvo, pa u školi glume pronađu drugare. Deca koja krenu na glumu dolaze u kontakt s decom koja imaju slična ili ista interesovanja.

    – Takođe, radimo, čitamo tekstove koje je neko nekad napisao, razmišljamo o velikim mislima, bavimo se nečim zanimljivim, pričamo o tome, a to je vrlo bitno za njihov razvoj. Nije bitno da li će se neko od njih baviti glumom u budućnosti, iako bi to bilo divno, ali najbitnije je da razvijaju i formiraju svoj način razmišljanja.

    Na glumačkim radionicama deca rade na artikulaciji, dikciji, razvijanju mašte i stiču svest o svom telu.

    – Deci danas fali fizička aktivnost, nemaju svest o svom telu. Takođe, česte su govorne mane. Mi kroz vežbe pokušavamo to da ispravimo, ali to je dug proces i nemoguće je da se ispravi preko noći.

    Dodaje da je ponekad potrebna pomoć logopeda.

    Govoreći o tome kada je najbolje da dete počne da se bavi glumom, Nataša ističe da je najvažnije da dete ima svest o tome gde je došlo, ali je poželjno da zna da čita i piše. 

    Gluma pomaže i kod podizanja samopouzdanja kod dece. Naša sagovornica ističe da je veoma važno da deca steknu poverenje, da shvate da su u prijateljskom okruženju, jer nakon toga počinju da se otvaraju i budu ono što jesu.

    Naglašava da su timski rad i saradnja od izuzetnog značaja.

    – Jako je bitno da nauče da budu tolerantni i da shvate da neko možda napreduje sporije. Treba da znaju da neko dete možda ima probleme koje druga deca nemaju. Nisu svi isti. 

    Foto: 013info

    Roditelji treba da puste decu da budu ono što jesu. Mogu da im pomognu tako što će s njima vežbati brzalice, učiti tekstove, ali i tako što će s njima ići na predstave i razgovarati o njima.

    Ona je poručila da je gluma divan posao jer pruža mogućnost da čovek radi na sebi tokom celog života.

    – Glumci imaju sebe, svoje telo, svoj glas i na tome treba da se radi celog života, podvukla je Nataša Balog. 

    Nataša Balog je rođena u Pančevu gde je završila osnovnu školu i Gimnaziju „Uroš Predić“. Glumom je počela da se bavi u Ateljeu mladih kod Milana Bogunovića Pepija, pa zatim kod Milenka Zablaćanskog. Godinu dana je studirala ruski jezik, ali nakon toga je upisala glumu na Akademiji umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Mirjane Karanović. U Novom Sadu je završila master studije na Akademiji umetnosti – Primenjeno pozorište. Bila je i asistent Dubravki Mijatović na Akademiji filmskih i pozorišnih umetnosti u Bijeljini. Trenutno radi u Pozorištu na Terazijama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura