• PANČEVO: Sto godina od rođenja Milorada Bate Mihailovića

  Galerija Milorada Bate Mihailovića u saradnji sa Galerijom RIMA će, povodom stogodišnjice rođenja Milorada Bate Mihailovića, predstaviti radove nastale u Parizu pedesetih godina XX veka. Značaj ovih radova je u tome što predstavljaju umetnikovo polje istraživanja u trenutku kada uspostavlja osnovna načela svog slikarstva, koji prethode njegovoj punoj stvaralačkoj zrelosti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Sto godina od rođenja Milorada Bate Mihailovića

  Ovogodišnjom izložbom u Galeriji SANU (maj–avgust), priređenoj povodom ovog značajnog jubileja, prevashodno je ukazano na zreli, ujedno i najznačajniji segment Batinog slikarskog opusa, nastalog pod okriljem „apstraktnog pejzaža” pedesetih i šezdesetih godina XX veka. Dela u kombinovanoj tehnici na papiru, „likovne elaboracije”, koje će biti prikazane u pančevačkoj galeriji 8. decembra, nisu zasebno problematizovana na potonjoj izložbi, te će poštovaoci Batinog stvaralaštva imati priliku da se bliže upoznaju s ovim poetskim artikulacijama snažnog ekspresivnog karaktera kakav je bio Mihailovićev.

  Posetioci će na izložbi imati priliku da vide i pojedina dela nastala neposredno po Mihailovićevom preseljenju u Pariz 1952. godine. Među njima će se naći i jedno ulje na platnu pod nazivom „Imaginarni pejzaž”, kojim će, zajedno s druge dve „Kompozicije” s početka pedesetih godina XX veka, hronološki i asocijativnim putem biti ukazano na transformativni period umetnikovog slikarskog jezika, koji se proteže od geometrijskih asocijativnih oblika do potpunog lirskog rastakanja forme oličenog u „Kompozicijama”.

  Publika će imati priliku da pogleda film o stvaralaštvu umetnika, u režiji Milorada Mike Stankovića, iz davne produkcije „Panfilma”, koja je radila u sklopu Kulturnog centra Pančeva.

  Otvaranje izložbe je zakazano za petak, 8. decembar, u 19 časova, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Pozorišna nedelja u Kulturnom centru Pančeva

  Naredne nedelje u Kulturnom centru Pančeva publika može pogledati dve predstave – višestruko nagrađivanu „Ja sam Akiko“, nastalu u u produkciji Kulturnog centra Pančeva, i predstavu […]