• Privilegija Pančeva je da ima World music festival

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  „Ethno.COM“ već godinama opstaje kao jedan od festivala u Pančevu.

  Ovo je zapravo treća godina kako se nalazim na poziciji umetničkog direktora. Selena Rakočević je osmislila, postavila temelje, pokrenula i deset godina vodila ovaj festival uz mnogo entuzijazma i energije. Drago mi je da je „Ethno.COM“ doživeo  trinaesto izdanje i nadam se da ćemo u budućnosti biti u mogućnosti da pravimo sve bolji festival. Pančevo, uz Beograd i Palić ima privilegiju da se u njemu održava muzički festival posvećen World music stvaralaštvu.

   

  Za te tri godine, festival je postao World music festival.  Šta je to World music?

  Etno muzika dolazi iz etnosa nekog naroda, odnosno lakše bismo je opisali kao tradicionalnu, izvornu muziku. Sa druge strane, World music nastaje kombinovanjem tradicionalnih muzičkih elemenata i nekih drugih stilova ili žanrova. Posebno su mi zanimljivi World music sastavi koji okupljaju muzičare  potpuno različitih tradicija, gde svako od njih donosi svoje muzičko nasleđe, a sve to sjajno funkcioniše i zvuči zajedno. Tako da „Ethno.COM“ nije festival tradicionalne muzike, nego muzike koja koristi tradiciju kao element na kome umetnici kasnije grade specifičan muzički izraz.

   

  Šta nas očekuje na ovogodišnjem „Ethno.COM-u“?

  „Ethno.COM“ će nastaviti kurs koji smo postavili pre par godina i World music će biti u centru naše pažnje. Ove godine ćemo posebnu pažnju posvetiti sastavima koji se bave improvizovanom muzikom u okviru World music odrednica. Primetili smo, što mi je posebno drago, da domaća World music scena iz godine u godinu raste i da se pojavljuju sve interesaniji sastavi i projekti. Tako će ove godine svi izvođači biti sa domaće scene. U oba dana Festivala, videćemo po tri muzička sastava, a teme kojima se oni bave su potpuno drugačije.

  Neka konstanta će biti prvi koncert na ovogodišnjem festivalu i nastup sjajnih klinca iz tamburaškog orkestra „Neven“,  Muzičke škole „Jovan Bandur“ iz Pančeva, a pod rukovodstvom profesora Mihajla Jovića. Ovaj orkestar već nekoliko godina osvaja najznačajnije nagrade na domaćim takmičenjima i festivalima.

  Nakon „Nevena“, videćemo fantastičan duo „Dharma“ koji čine saksofonistkinja Jasna Jovićević i basista Armand Mesaroš. Sa Jasnom sam imao priliku da sarađujem i smatram je jednom od najzanimljivijih umetnica sa ovdašnjih prostora. Mislim da će publici biti veoma zanimljivo da čuje šta dva umetnika, uz sofisticiranu upotrebu elektronike, mogu da naprave i na kakav muzički put da nas odvedu.

  Prvo veče završavaće se nastupom sastava „Stoiks“ koji predvodi vrhunski gitarista Aleksandar Stojić, a pored stalih muzičara, u ovom sastavu klavir svira poznati Pančevac Ivan Aleksijević.  Njihova muzika nastaje na fuziji džeza i tradicionalnih muzičkih elemenata Balkana.

  Drugo veče festivala će početi nastupom tria“ Istanbul night“ koji vodi violončelista Roni Beraha. Njihova muzika nastaje na ličnoj impresiji Sufizmom, odnosno impresijom jedne noći provedene u Istanbulu. Oni će nam, na sebi svojstven način, dočarati ovaj muzički doživljaj na netipičnom instrumentarijumu za Sufi muziku: violončelu, gitari i perkusijama.

  Posle sastava “Istanbul night” očekuje nas nastup “Oriental tria”.  Zapravo, “Oriental trio” će na ovom nastupu postati kvartet, budući će imati i gosta na kontrabasu. Ovaj sastav čine muzičari koji dolaze iz različitih muzičkih tradicija: Od Indije, preko Bliskog istoka do Balkana.

   

   

  Drugo veče festival završiće se koncertom sastava “Naked” koji je pre nekoliko meseci izdao novi album. Album “Nakedonia”  donosi i promene u bendu, tako da ćemo imati prilike da ih u Pančevu, posle mnogobrojnih nastupa u zemlji i inostranstvu, vidimo u potpuno novom izdanju.

  Primećujemo da ove godine nema stranih izvođača?

  U sveopštoj štednji koja je prisutna u našem društvu i „Ethno.COM“” je morao da ponese deo tog tereta. Budžet nam je značajno manji nego prošle godine, ali to nipošto neće uticati na umetnički kvalitet festivalskih koncerata. Ove godine smo se odlučili isključivo za domaće sastave, potpuno svesni da je World music scena u našoj zemlji u ekspanziji. Znam da ljudi vole da vide neko inostrano ime i da to privlači publiku, ali sam isto tako svestan da našoj publici možemo ponuditi fantastične koncerte domaćih izvođača, od kojih mnogi godinama nastupaju na evropskoj  i svetskoj sceni. 

   

  Razgovor vodio: Aleksandar Stojković

  „Ethno.COM“ će nastaviti kurs koji smo postavili pre par godina i World music će biti u centru naše pažnje. Ove godine ćemo posebnu pažnju posvetiti sastavima koji se bave improvizovanom muzikom u okviru World music odrednica. Primetili smo, što mi je posebno drago, da domaća World music scena iz godine u godinu raste i da se pojavljuju sve interesaniji sastavi i projekti. Tako će ove godine svi izvođači biti sa domaće scene. U oba dana Festivala, videćemo po tri muzička sastava, a teme kojima se oni bave su potpuno drugačije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]