• PANČEVO: Po zakonu o sportu deca moraju dva puta godišnje da idu na sistematske preglede – dr Đurđev objašnjava zašto su važni

  U bolnici u Pančevu nedavno je preminuo jedanaestogodišnji dečak kojem je pozlilo tokom treninga.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Po zakonu o sportu deca moraju dva puta godišnje da idu na sistematske preglede – dr Đurđev objašnjava zašto su važni
  Foto: Pixabay

  Svi klubovi registrovani u Sportskom savezu imaju obavezu da organizuju redovne sistematske preglede. Zakon o sportu jasno nalaže da deca moraju na svakih šest meseci ići na sistematske preglede.

  Prema Zakonu o sportu, lekarski pregledi za decu uzrasta od šest do 14 godina, sportiste u klubovima i drugim sportskim organizacijama koji se uključuju u organizovane sportske aktivnosti, finansiraju se iz Fonda zdravstvenog osiguranja. Važno je napomenuti da niko ne bi smeo toj deci da uskrati pravo na besplatan pregled.

  Roditelji čija deca se bave sportom mogu sami dovesti dete na pregled, ukoliko primete da klub to ne organizuje.

  Sistematski pregledi mogu otkriti potencijalne zdravstvene probleme.

  O važnosti prevencije i redovnih sistematskih pregleda razgovarali smo sa dr Zoranom Đurđevim, specijalistom sportske medicine iz pančevačkog Doma zdravlja.

  Pregled podrazumeva proveru krvne slike, nivoa šećera, mokraće, merenje visine i težine, izračunavanje indeksa telesne mase, procenu uhranjenosti, pregled posture, stopala, kardiovaskularnog i respiratornog sistema, kao i EKG.

  Mi smo jedna od retkih ordinacija u Srbiji u kojoj se skeniranje stopala obavlja svakom detetu, radi ranog otkrivanja deformiteta. Deformiteti stopala nikada ne ostaju samo na stopalima. Tokom rasta i razvoja, mogu se proširiti na kolena, kukove i kičmeni stub. Cilj pregleda je da se takve situacije otkriju u što ranijoj fazi, kako bi se sprečilo dalje širenje deformiteta kroz preporučene vežbe i korišćenje individualnih uložaka za stopala, napominje dr Đurđev.

  Govoreći o učestalosti zdravstvenih problema kod dece, dr Đurđev ističe da, srećom, to nije često.

  Najčešće se otkriva šećerna bolest, ali i urinarne infekcije, koje su naročito opasne kod devojčica.

  Povremeno se na EKG-u primeti neki problem sa srcem koji zahteva ekspertizu dečjeg kardiologa, dodaje dr Đurđev.

  On kaže da cilj sportske medicine nije da zabrani bavljenje sportom, već da identifikuje zdravstvene probleme i pruži preporuke za sportske aktivnosti koje dete može bezbedno da obavlja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo