• 19. BINA – Saradnja Beogradske internacionalne nedelje arhitekture i evropske arhitektonske platforme LINA

  Ovogodišnje, 19. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 biće održano od 30. maja do 29. juna u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  19. BINA – Saradnja Beogradske internacionalne nedelje arhitekture i evropske arhitektonske platforme LINA
  Foto: Sara Ramezani

  U okviru saradnje sa evropskom arhitektonskom platformom LINA, koja podržava nove profesionalce u oblasti arhitekture, ove godine biće realizovana dva programa.

  Izložba  “Razumeti kako grad raste”, koja će biti otvorena 13. juna u 19 časova, u BINA kabini u dvorištu Fakulteta likovnih umetnosti (Mila Milunovića 1), nadovezuje se na istoimeni rezidencijalni program u okviru kojeg su LINA rezidenti Alberto Roncelli, Nicole Vettore, Maria Mendez, Giulio Galasso i Natalia Voroshilova, Nevena Delić, Sara Ramezani, Lana Jeremić, Isidora Koščica i Jana Čvertkova razmišljali o prednostima života na Novom Beogradu, preciznije na Bežaniji, na granici starog, novog i najnovijeg. Oni će kroz svoje radove dati i predloge, impresije i ideje o tome kako bi se na ovim lokacijama moglo živeti bolje.

  Pored učešća u LINA programu Giulio Galasso i Natalia Voroshilova će se takođe uključiti i u program centralne teme na ovogodišnjem izdanju BINE “Odjeci modernizma”. Oni će, 14. juna u 18 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, održati predavanje “Grand-Ensemble-Dörfli/Garden City  susedstva u Cirihu 1943-57” o vrtnim gradovima koje su četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka u Cirihu gradile zadruge. Ovo predavanje koje će se održati na gotovo samom kraju izložbe “Vila Prendić – novi pogled, novo trajanje” daće uvid i omogućiti poređenje dve verzije urbanističkog koncepta vrtnog grada nastale na dva kraja Evrope Profesorske kolonije, građene u period 1926-1941. godina u Beogradu i nešto kasnije izgrađenog naselja Dorfli u Cirihu.

  Centralna tema ovogodišnje BINE je “Odjeci modernizma”, koja se bavi pitanjima odnosa savremene arhitekture i modernizma, poukama i razmenama projektantskih iskustava u sferi urbanizma, arhitekture, dizajna i na primerima  realizovanih objekata (Sava centar, BIGZ), koji pripremaju otvaranja u 2024. godini,  a deo su  kulturnog nasleđa modernističkog pokreta  grada Beograda. U okviru BINA programa posebna pažnja će se ove godine pokloniti modernističkom periodu arhitekte i profesora Milana Zlokovića (1898-1965) koji je uz Nikolu Dobrovića jedan od naših najznačajnih arhitekata moderne arhitekture. U izložbenom programu biće otvoreno još pet izložbi:  “HOUSING 23” je peta smotra aktuelnih arhitektonskih ostvarenja koja su svojevrstan manifest savremenih projektantskih praksi i promišljanja na temu stanovanja; tradicionalna izložba “Ponesi svoj projekat” mladih arhitekata predstaviće rad Addicted Design Studija iz Kragujevca; izložba “Nagrada Piranesi” je revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, dok će video izložba “Nagrade i konkursi (2023-2024)” predstaviti godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonske i urbanističke konkurse u periodu april 2023 – mart 2024. godine u organizaciji Društva arhitekata Beograda. Tradicionalni Seminar “Arhitekti / Projektanti / Praktičari” će se održati u Sava centru i predstavlja seriju predavanja za profesionalce, sa ciljem razmene ideja i informacija iz oblasti projektovanja i upotrebe novih i inovativnih materijala i proizvoda. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija