• Akušersko nasilje: To nije beba nego 40 grama

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  Milica Filipović je odlučila da izađe u javnost i progovori o lošem iskustvu koje je imala u Klinici „Narodni front“ prilikom indukovanog pobačaja.

   

  Ona kaže za N1 da se na to odlučila nakon izjave doktora da nije reč o bebi nego o 40 grama. 

   
  „Ne možete da zamislite šta mi je bilo u glavi, da toliko nema empatije. Ne govorim o sistemu koji je katastrofa, očekivala sam da će njihov odgovor biti ‘u redu, imamo volju, ali nemamo resurse da budemo bolji’. Vizija nam je da se promeni sve to i da niko više to ne doživi“, rekla je Milica Filipović. 
   
  Pravna savetnica Beogradskog centra za ljudska prava Sanja Radivojević kaže da je povređen član 3 evropske konvencije u ljudskim pravima. 
   
  „Povređen je fundamentalni princip, neprihvatljivo je da se to dešava. Postoji obaveza države da se uradi hitna istraga. Beograski centar ima tu ekspertizu, podneli smo zahtev ministru zdravlja da sprovede kontrolu. Niko nije kontaktirao Milicu. Ovo nije lov na veštice, pružamo ruku Frontu, da im pomognemo da se ovo nikom više ne desi“, rekla je Radivojević.
   
  Milica je ispričala kako je došlo do pobačaja u GAK Narodni front.
   
  „Moja priča počinje kada je iz zdrave trudnoće prestala da mi se proizvodi plodova voda. Primljena sam u Narodni front, da mi ubrizgaju plodovu vodu, iglom u stomak. To bi trebalo da bude lagani postupak, gde se trudnoća nastavlja normalno. Nakon 24h od toga, beba prestaje da bude živa, prestaje srčana radnja, govore mi da je reč o spontanom pobačaju. U sobi me čeka sestra koja mi, ne razmišljajući u kakvoj sam situaciji, govori da se opustim, da sam mlada i da će biti drugo dete. Prolaze dva dana, kada mi daju vaginalete da se desi pobačaj, međutim ništa se ne dešava. Pitala sam doktorku kada mogu očekivati da se desi pobačaj – i danas jedva govorim o tome, bila sam u sobi sa trudnicama, na pet metara gde su porodilje sa bebama, sve slušaš, a imaš bebu koja se neće roditi živa – dobijam odgovor da ne dramim. Ja sam ostala bez reči, na to nema šta da odgovoriš“, ispričala je Milica Filipović.
   
  Dodaje da joj je narednog dana urađen indukovani pobačaj.
  „Dobijem injekcije, posle pete injekcije počinju kontrakcije. Ja sam neko ko ima prirodni vaginalni porođaj, a ubeđenje sestre da to nisu bile kontrakcije je bilo nešto nepotrebno. Otišla sam u sobu, došla je u sobu i rekla ukoliko sam tako pametna i ako su to prave kontrakcije da idem u wc i pobacim. Pitala sam da li je ozbiljna, bilo je da ne možes da poveruješ da to kaže zdravstveni radnik. Bila sam prepuštena sama sebi. Otišla sam u kupatilo, bebu sam pobacila u svoju ruku, taj momenat mi je u glavi svaki momenat, beba koja nije živa. Ja tu dozivam sestru, ona naravno ne čuje, izlazim u hodnik, sestra opet ne čuje. Izlaze žene iz moje sobe, sve druge žene izlaze i dolazi sestra, dovlači krevet. Iznenadila se kako sam ja to imala kontrakcije, odvode me u porodilište i kreće dreka na mene zašto sam pila vodu tog dana“, priča Milica Filipović svoje iskustvo.
   
  Opširnije na N1.
   
   

  Milica Filipović je odlučila da izađe u javnost i progovori o lošem iskustvu koje je imala u Klinici „Narodni front“ prilikom indukovanog pobačaja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 201 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 194 dinara po litru, saznaje […]