• Čak 81 odsto studenata iz inostranstva želi da se vrati u Srbiju: Za koju platu su spremni da rade?

  Čak 81 odsto studenata koji trenutno studiraju u inostranstvu želi da se nakon diplomiranja vrati u svoju zemlju, pokazalo je istraživanje sajta Startuj Infostud i Organizacija srpskih studenata u inostranstvu, koje je sprovedeno uz podršku Ministarstva turizma i omladine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Čak 81 odsto studenata iz inostranstva želi da se vrati u Srbiju: Za koju platu su spremni da rade?
  Foto: Pixabay

  Uzorak je činilo 1.100 akademaca.

  Kao ključni motiv za povratak 70 odsto ispitanika ističe porodične razloge, dok 23 odsto naglašava da je jedan od faktora koji utiče na odluku o povratku zapošljavanje u svojoj zemlji.

  Ostalih sedam odsto studenata navodi razne faktore poput obrazovanja, patriotizma, tradicije itd.

  Faktori koji najviše utiču na odluku o povratku su vladavina prava i institucije, ocenjeni prosečnom ocenom od strane ispitanika kao najbitniji sa 4,68.

  Na drugom mestu su visina plate i ekonomski uslovi slede sa prosečnom ocenom 3,48, pokazalo je istraživanje.

  Više od polovine studenata koji planiraju da se vrate kažu da će to biti na početku karijere, između 25. i 35. godina života.

  Pored toga 11 odsto, planira svoj povratak odmah nakon studija.

  Kada je reč o minimalnoj plati koja bi bila prihvatljiva za rad u Srbiji, tri petine studenata bi radilo za do dve prosečne plate (do 166.000 dinara), dok svaki peti ispitanik ne bi prihvatilo platu manju od tri prosečne zarade (do 249.000 dinara).

  Oko 16 procenata studenata očekuje platu iznad tri prosečne zarade (preko 250.000 dinara), dok bi šest odsto radilo za prosečnu platu (83.000 dinara).

  Kada govorimo o vrsti studija koje pohađaju naši studenti u inostranstvu, 57 odsto njih upisano je na osnovne studije, dok je 27 odsto ispitanika na masteru, a 16 odsto na doktorskim i specijalističkim studijama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija