• Cena sreće u Srbiji je 1500 evra

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Istraživanje u 173 zemlje sveta o potrebama novca njihovih građana za srećan život, svrstalo je Srbiju u donji deo tabele.

  Britanski list The Daily Mail objavio je mapu koja pokazuje cene sreće u pojedinim zemljama sveta.
  Istraživači su ispitivali građane u 173 zemlje, i  tvrde da su pronašli optimalnu sumu novca koja im je potrebna svake godine da bi bili srećni – pri čemu bilo koji iznos iznad toga „nema uticaja na sreću pojedinca“. Takođe, njihovi nalazi daju jasnu sliku o tome kako se troškovi života razlikuju širom sveta.

  Počnimo od Srbije. Izračunato je da najviše sreće na godišnjem nivou donosi plata od je nešto više od 18.600 evra, odnosno 2.190.423 dinara.  Podeljeno na 12 meseci, to je 1.550 evra tj. 182.535 dinara.

  U zemljama iz okruženja, brojke su sledeće: Severna Makedonija je najsrećnija s mesečnim prihodom od 1.275 evra, Bosna i Hercegovina s 1.515 evra,  Crna Gora s 1.493 evra , Hrvatska s 1.770 evra , Slovenija s 2.270 evra …

  Sve one su bliže donjoj granici ovog istraživanja, nego zemljama koje se nalaze na vrhu liste.

  Prvi na lestvici je Iran. Njegovim stanovnicima je potrebna plata od 223.928 evra godišnje da bi bili zadovoljni, što je čak 18.660 evra mesečno.

  U grupi s Iranom, ali ispod njega su Jemen, Australija, Zimbabve, Norveška, Švajcarska, Novi Zeland, Izrael, Island i na desetom mestu su Sjedinjene Američke Države, čijim ljudima je za sreću potrebno 105.000 dolara godišnje.

  Poslednji je Sijera Leone s odnosno nešto više od 8.000 evra godišnje.

   

  Istraživanje u 173 zemlje sveta o potrebama novca njihovih građana za srećan život, svrstalo je Srbiju u donji deo tabele.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

  Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je u ponoć, u skladu sa zakonskom procedurom. U ponoć je istekao i krajnji rok do kada izmene u […]

  Pretežno sunčano i toplije, vetar u slabljenju

  U Srbiji se danas očekuje pretežno sunčano i toplije vreme, uz promenljivu oblačnost koja tek ponegde u brdsko-planinskim predelima može posle podne usloviti kratkotrajnu slabu […]