• Četvoro dece na Institutu za majku i dete preminulo zbog velikog kašlja, jedno dete na mehaničkoj ventilaciji

  Zbog velikog kašlja je preminulo četvoro dece na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ a povećan je i broj obolelih najviše kod dece, pa i kod odraslih, upozorava za RTS prof. Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i zamenik direktora Instituta. Naglašava da za veliki kašalj nema bolje odbrane od imunizacije. Vukomanović najavljuje da će sledeće sedmice u Institutu početi da radi najsavremenija sala za kateterizaciju u Evropi u kojoj će najbolju pomoć dobijati najteži pacijenti s urođenim srčanim manama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Četvoro dece na Institutu za majku i dete preminulo zbog velikog kašlja, jedno dete na mehaničkoj ventilaciji
  Foto: Pixabay

  Povećao se broj obolelih od velikog kašlja i kod dece i kod odraslih. Bebe koje nisu stigle da dobiju vakcinu, odnosno odojčad od dva, tri ili četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja, upozorava Vladislav Vukomanović.

  Navodi da je, nažalost, veliki kašalj bio uzrok smrti četvoro dece u Institutu za majku i dete.

  „Kod četiri bolesnika, nažalost, završio se smrtnim ishodom. Jedno dete je trenutno na mehaničkoj ventilaciji, na takozvanom respiratoru, što znači da je respiratorno i životno veoma ugroženo“, navodi Vukomanović.

  Ističe i da je broj pozitivne dece na pertusis oko 70, a da je hospitalizovano dve trećine.

  „Polovina bolesnika je hospitalizovana kod nas i ukazuje na eksponencijalni porast dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti“, naglašava Vukomanović.

  Najbolji lek – obavezna imunizacija

  Vakcinacija protiv velikog kašlja je obavezna, počinje u drugom mesecu života, u nekoliko doza i završava se sve pred polazak u školu.

  Međutim, ovo je neki period kada deca još nisu vakcinisana ili nisu razvila imunitet, a veliki kašalj je najopasniji upravo za taj uzrast.

  Vukomanović naglašava da ne postoji bolji lek ni odbrana od velikog kašlja od vakcinacije i to ne samo dece koja su vakcinisana redovno po kalendaru. Ali, naglašava da je vakcinacija po kalendaru kod dece u najranijem uzrastu je neophodna.

  „Zašto su četiri deteta umrla i zašto je toliki broj zaraženih, sigurno je zbog nedovoljne i insuficijentne vakcinacije starijih osoba. I to dolazi na naplatu na ovaj najtragičniji način“, upozorio je zamenik direktora Instituta za majku i dete.

  Kada je reč o izmenama u kalendaru imunizacije da deca i posle osnovne škole dobiju revakcinu, kao i da se trudnice vakcinišu, Vukovanović kaže da je Ministarstvo već reagovalo i donelo uputstvo koje će se sprovoditi u praksi.

  I druge grupe virusa u ovom periodu godine najviše pogađaju malu decu.

  „To je najosetljivija grupa mala deca ispod šest meseci ili godinu dana koja razviju recimo bronhiolitis izazvan respiratornim sinticijalnim virusom. Zatim to su mnogi drugi virusi koji mogu da izazovu upale pluća, bronhitise i bronhiolitise i kod školske dece“, navodi Vukomanović.

  Najsavremenija sala za kateterizaciju u Evropi

  U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „dr Vukan Čupić“ sledeće sedmice počinje da radi najsavremenija sala za kateterizaciju u kojoj će najbolju pomoć dobijati najteži pacijenti sa urođenim srčanim manama.

  „To je za nas, kaže se u nekom drugom smislu, zora zdravlja, ali počinje praktično da se dešava ono što smo očekivali već nekoliko godina unazad, a to je da renoviramo i obnavljamo naše kapacitete kada je reč o imidžing tehnologijama, pre svega CT, skener, kateterizacijska sala“, ističe dečji hirurg.

  Navodi da je kateterizacijska sala najmodernija sala u Evropi u ovom momentu i da pruža neograničene mogućnosti za sve interventne kardiološke procedura koje se mogu obaviti u svim svetskim centrima.

  „Mi ćemo se truditi da sala što više radi i da naše male bolesnike sa strukturnim anomalijama srca lečimo na najsavremeniji način. Jedna od mogućnosti je i da dovođenje inostranih stručnjaka za primenu onih tehnika koje su sada najsavremenije u Americi i Evropi“, poručuje Vukomanović.

  Povećan broj dece sa srčanim problemima

  Kaže da postoji sezonski, upala srčanog mišića, upala srčane kese, takozvani perikarditisi. Na svu sreću nisu imali smrtne ishode kod djece, izleče se i otpuste se kući.

  Ističe da je sala za kateterizaciju upravo rešenje za decu koja se rode sa srčanom manom, sa srčanim problemom.

  „Interventne procedure pružaju mogućnost da se problem reši pod značajno manjim rizicima. Bez otvaranja, bez reza. Bez otvaranja grudnog koša i bez reza, samo pod kontrolom rendgena“, objašnjava dečji kardiolog.

  Poruka majkama

  Danas je dan borbe protiv pušenja, ako trudnica puši dok nosi bebu, odnosno majka, roditelji, sve to ima posebne specifičnosti.

  „Nećemo pogrešiti ako kažemo majci da ukoliko nastavi sa pušenjem u trudnoći, da povećava rizik za plućna oboljenja, za prevremeno rođenje svog deteta, za pojavu astme kod svog deteta, dijabetes melitus pa čak i urođene mane. Majke to osećaju veoma dobro i mislim da neće nedostajati motivacije da bar majke prestanu da puše“, apeluje Vukomanović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]