• ЦВЕЌЕ И ПОЧИТ ЗА ХЕРОИТЕ

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  По повод Денот на востанието на македонскиот народ, а во спомен на сите борци  кои ги дадоа своите животи за слобода на македонскиот народ, на 11 октомври пред бистата на Гоце Делчев во Јабука цвеќе положија делегации од амбасадата на Република Македонија во Белград, Националниот совет на македонската национална заедница во Србија, Mесната заедница Јабука, Основното училиште „Гоце Делчев“ и здружението „Илинден-Јабука“.

  Со своето присуство овој собир го увеличаа и учениците од училиштето во кое веќе шеста година по ред се изучува македонскиот јазик. 

  За значењето на овој ден зборуваа министерот советник при македонската Амбасада во Белград, Бојан Ѓорѓев и претседателот на Националниот совет на македонската национална заедница во Србија, Борче Величковски.

  -Само со учење на македонскиот јазик, негување на културата и традицијата и почитување на нивните дела можеме да им се оддолжиме на сите оние кои ги положија своите животи во темелите на слободата на македонскиот народ, меѓу останатото, истакнаа тие.

  11 Октомври 1941 се смета за почеток на македонската борба за слобода. Овој ден во Македонија и насекаде каде живеат Македонците се обележува на различни начини и со различни активности. Македонците во Србија го одбележуваат со пригодна програма и потсетување на постарите, но и запознавање на младите генерации со значајните дати од македонската историја.

  Pročitajte tekst na srpskom jeziku.

  По повод Денот на востанието на македонскиот народ, а во спомен на сите борци  кои ги дадоа своите животи за слобода на македонскиот народ, на 11 октомври пред бистата на Гоце Делчев во Јабука цвеќе положија делегации од амбасадата на Република Македонија во Белград, Националниот совет на македонската национална заедница во Србија, Mесната заедница Јабука, Основното училиште „Гоце Делчев“ и здружението „Илинден-Јабука“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]