• Da li restriktivne metode u školama daju rezultate: Đaci nalaze način da zaobiđu zabranu mobilnih telefona na časovima

  Igrice, TikTok i Instagram sve češće menjaju žmurke, lastiš i fudbal, a deca u najmlađem uzrastu dobijaju svoj prvi mobilni telefon. Problem nastaje kada on počne da im ometa školovanje. Zato je u sve više škola uvedeno pravilo da se mobilni telefoni oduzimaju na početku časa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li restriktivne metode u školama daju rezultate: Đaci nalaze način da zaobiđu zabranu mobilnih telefona na časovima
  Foto: Pixabay

  Međutim, nastavnik biologije Dejan Bošković za Euronews Srbija kaže da su se đaci već snašli kako da zaobiđu pravila.

  „Recimo, ako predaju svoj mobilni telefon na početku časa, daju neki stariji model od svog ujaka, tetke, dede, babe, a sačuvaju svoj negde u torbi ili ispod klupe“, objašnjava nastavnik.

  Prosvetni radnici kažu da potpune zabrane, koje već postoje u nekoliko evropskih zemalja, mogu da izazovu kontraefekat.

  „Stojim iza toga da restriktivne metode najčešće ne donose željene rezultate. Svakako treba napraviti neki kompromis. Mobilni telefoni tokom časa mogu da se koriste u nekim metodama rada i moje kolege vrlo često primenjuju kvizove na kraju časa koji su vrlo praktični, deca ih vole i dosta vežbaju na taj način i to zaista nije loše“, dodaje Bošković.

  Slično mišljenje ima i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

  „Sve što je ekstremno, naravno da može biti štetno. Vi znate da naše škole imaju autonomiju i uzimajući u obzir i rezultate istraživanja, ali pre svega kvalitet naše dece i pripremu nastave. Kada je nastava jako interesantna onda u školi ima manje potrebe za korišćenjem tableta, mobilnih telefona ili se oni mogu koristiti eventualno kao učila. Dakle, sa pozicije ministarke prosvete nisam za zabrane kad god to može, nego sam za osmišljenu i ograničenu upotrebu tih modernih tehnoloških sredstava, a škole kroz autonomiju donose odluke o svemu“, kaže Đukić Dejanović.

  Na osnovu analize 200 obrazovnih sistema širom sveta, Unesko navodi  da je svaka šesta država zabranila pametne telefone u školama ili kroz zakone ili kroz pravilnike. Među njima je i Francuska, koja je to pravilo uvela 2018, kao i Holandija, gde će odluka stupiti na snagu 2024. godine.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija