• Idemo u planine, jer tamo nema zime

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Zasićenost urbanom sredinom, brz i iscrpljujući tempo života neretko bude potrebu za promenom okruženja i osveženjem svakodnevice. Zagađen vazduh često je razlog odlaska iz grada i boravka u prirodi, te je nesumnjivo da je Pančevcima takav aktivan odmor i iskorak iz rutine uvek dobrodošao. Uoči Međunarodnog dana planina, koji se obeležava 11. decembra, govorimo o planinarenju, aktivnom odmoru i zimovanjima.

  Poznato je da je aktivan odmor zdraviji odmor, više nego pasivan, pa je zato spoj boravka i učenja u prirodi od izuzetnog značaja za psihofizički razvoj svakog deteta. Da je rekreativna nastava izvor dobrih rezultata u radu sa decom, potvrđuje i tradicionalno organizovanje boravka naših najmađih sugrađana na Divčibarama u pančevačkom odmaralištu. Godinama unazad, grad finansijski pomaže školu u prirodi i na taj način omogućava deci predškolskog uzrasta, osnovcima i sportistima, aktivan odmor o malom trošku. U odmaralištu su organizovane i kolonije za polaznike Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin”, kako u oblasti nauke, tako i u oblasti književnosti i likovne umetnosti, pa je sasvim sigurno da je lepota raskošnog planinskog pejzaža pravo nadahnuće.

  Odlična koncentracija i bolji rezultati: Zelena boja podstiče rad!

  Psiholozi tvrde da je rekreativna nastava u prirodi veliki podstrek u razvijanju kognitivnih funkcija i stvaralačkih sposobnosti kod dece. Okruženje prirodom poboljšava koncentraciju, budi radoznalost i razvija istraživački duh, a vreme provedeno u kolektivnom druženju i učenju značajno utiče na proces socijalizacije.
  Istraživanja su pokazala i da zelena boja, kao snažna veza sa prirodom, stvara umirujući efekat, jača koncentraciju i poboljšava veštinu čitanja i pamćenja.

   

  Zajedno do vrha: Planinarenje kao stil života

  Za avanturiste u duši, zaljubljenike u prirodu i duge šetnje, učlanjenje u planinarsko društvo je odličan izbor. Ciljevi ovakvih udruženja su, da se kroz niz rekreativnih aktivnosti, razvija fizička sposobnost, kultura boravka u prirodi, odnos i ljubav prema prirodi, zabava i druženje. U pratnji dugogodišnjih i iskusnijih planinara, u ovakvoj zajednici pruža se prilika da se kroz različite akcije, koje se realizuju tokom cele godine, upoznaju mnoge prirodne lepote, nesvakidašnje pojave, mnogo različitih ljudi i još mnogo toga što čoveka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.
  Pančevačko Planinarsko društvo „Jelenak” postoji više od 50 godina i aktivno i uspešno sprovodi akcije širom Balkana, tokom cele godine. Fruška Gora, Rtanj, Povlen, Tara,  Kopaonik, Homolje, Bansko – samo su neke od planinskih destinacija koje su posećene u ovoj godini. 
  Za one koji bi hteli još malo adrenalina, vožnja biciklom planinskim stazama, rafting i alpinizam su neki od ekstremnih sportova uključenih u program akcija.
  Dobra organizacija i atmosfera u ovom kolektivu, čine i dobro raspoloženje stalno prisutnim, koje ni loši vremenski uslovi ne uspevaju da pokvare. Ono da „vreme utiče na (ne)raspoloženje, ovde ne važi, jer je utisak i posle takvih akcija, uvek pozitivan.

  Dešavale su se situacije da nas zadese jaki pljuskovi, budemo do kolena u blatu i po nekoliko sati, ali kad se sve završi, svi budu zadovoljni i nasmejani,  priseća se Jonike Žeravljev, jedan od vodiča udruženja „Jelenak”. 

  Puno prepričavanja i lepih uspomena, nova poznanstva i druženja, odaju utisak da su planinarska putovanja u okviru ovakvih udruženja, ona koje ćete dugo, dugo pamtiti.
  Tradicionalnom Novogodišnjom šetnjom na području Čardaka u Deliblatskoj peščari, 31. decembra, ovo udruženje zaokružuje još jednu godinu u nizu. Polazak je u 17h, a povratak 2. januara u popodnevnim satima.

   

   

  „Soko” vas poziva:
  Projekcije filmova

  Povodom Međunarodnog dana planina, Planinarsko-ekološki klub „Soko” organizovaće projekciju kratkih filmova na temu planinarenja, ekologije i povratka prirodi, u dvorani „Apolo”, 11. decembra u 18h. 
  Biće predstavljeni i projekti „Vratimo se prirodi” i „Upoznaj svoju prirodu” o radu sa decom i mladima, koji su realizovani pod pokroviteljstvom grada Pančeva.
  Većina filmova, nastalim tokom ove godine kroz razne akcije ovog kluba, biće premijerno prikazana.

   

  Kuda na zimovanje?

  Iako zima, bar ona kalendarska, još nije stigla, za one koji bi  „odjurili u sneg” i planiraju odmor,  turistička predsezona takođe budi interesovanje. Da su planovi za odmor i rekreaciju na planini, ipak nešto aktuelniji u udarnom sezonskom terminu, izgleda važi i za Pančevce. U „Pelagosu”, jednoj od pančevačkih turističkih agencija, kažu da je interesovanje, u periodu od polovine januara pa do kraja februara, najveće zbog bogatog pratećeg programa svih aktivnih ski centara. Vodeću poziciju, u izboru destinacije, imaju Zlatibor i Kopaonik, a zainteresovanost ne manjka i kada je u pitanju zimovanje van Srbije, pa su Jahorina, planine u Bugarskoj, Austriji, Francuskoj čest izbor, a jedan od najvećih mamaca su odlična skijališta. Cene aranžmana uvek zavise od broja noćenja, perioda putovanja i same destinacije.
  Kada je reč o prazničnom putovanju i programu, vrlo popularno Sretenjsko skijanje i doček Nove godine dele prvo mesto.

  Napunite baterije: Udahnite duboko

  Bilo da ste otišli na planinu radi odmora, zabave ili bilo kog drugog razloga, boravak na planinskom vazduhu je od neprocenjivog značaja.
  Lekari podsećaju zašto je planinski vazduh važan za dobro zdravlje:
  – jača imunitet
  leči astmu i bronhitis
  stabilizuje krvni pritisak
  ublažava alergije
  pomaže u lečenju depresije i anksioznosti

   

  Novogodišnji favorit: Pančevci biraju Zlatibor

  Dobar provod u novogodišnjoj noći na Zlatiboru, postao je trend među mladima, pa su interesovanja i u našem gradu naklonjena ovoj planini, kada je u pitanju doček. Koncerti, klubovi i kafići su, ovim povodom, mladima najviše primamljivi, a doček može upotpuniti i svečana večera, koja je uključena u cenu aranžmana. 

  Zimska sezona na planinama obično traje sve do kraja marta, ali se sneg ponegde zadržava čak i do maja meseca, pa svi oni koji planiraju zimovanje, imaju priliku da „uhvate” sneg i u proleće. 

                                                                                                                                                                  

  Zasićenost urbanom sredinom, brz i iscrpljujući tempo života neretko bude potrebu za promenom okruženja i osveženjem svakodnevice. Zagađen vazduh često je razlog odlaska iz grada i boravka u prirodi, te je nesumnjivo da je Pančevcima takav aktivan odmor i iskorak iz rutine uvek dobrodošao. Uoči Međunarodnog dana planina, koji se obeležava 11. decembra, govorimo o planinarenju, aktivnom odmoru i zimovanjima.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija