• Danas je Međunarodni dan mladih: 19 odsto mladih nikad nije izašlo iz Srbije, najveći problem posao

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Nizom manifestacija danas će u Srbiji biti obeležen 12. avgust – Međunarodni dan mladih.

   

  Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja rekla je povodom Dana mladih da je problem zaposlenosti najveći izazov sa kojim se mladi u Srbiji već godinama suočavaju iako su na tom planu postignuti određeni rezultati pa je stopa nezaposlenosti mladih u 2016. bila 28,5 odsto, dok je 2013. bila za 11 odsto veća.

   

  – Međutim, stopa nezaposlenosti mladih u odnosu na stopu ukupnog stanovništva je dva puta veća, tako da i dalje moramo da radimo mnogo više i ulažemo napore na tom planu, rekla je Klašnja.

  Program obeležavanja Dana mladih u Pančevu

   

  Od 10 do 14 sati, u prostorijama Transfuzije: dobrovoljno davanje krvi.

  Od 17 do 21.30, hol Doma omladine: upoznavanje sa radom Udruženja mladih i za mlade grada Pančeva.

  U 18 sati, u galeriji Doma omladine: otvaranje izložbe „Grafiti moga grada”.

  Od 18.30 do 21.30, hol Doma omladine: tribina „Moje udruženje” ukojoj će učestvovati:

            – Zavod za javno zdravlje sa temom „Anksiozonost kod mladih”;

            – Udruženje „Connecting” i Regionalni volonterski servis;

            ؘ– Udruženje „Prepoznaj u sebi”;

            – Psihološki studio (psiholog Branimir Matijević);

            – Udruženje „Omladinska zona”, koje će se predstaviti sa „ZETETIKOM”.

   

  Navela je da Ministarstvo omladine i sporta od 2014. nastoji da finansira programa i projekte koji se odnosi na poboljšanje zapošljivosti mladih, kroz međusektorsku saradnju i saradnju sa međunarodnim partnerima. 

  Međutim, i dalje aktivizam mladih je nedovoljan i mi zajedno sa udruženjima i lokalnim samoupravama pokušavamo da aktiviramo mlade ljude. Oni moraju biti aktivni ukoliko žele da imaju odgovarajući posao jer posao se ne može dobiti čekajući, moraju da se dodatno obučavaju“, kaže Klašnja.

   

  Podaci iz godišnjeg izveštaja Ministarastva o položaju mladih pokazuju da 19 odsto njih nikada nije bilo u inostranstvu, a Klašnja kaže da bi na tome trebalo raditi više jer je važno da mladi upoznaju vršnjake i drugih zemalja i njihovu kulturu. 

  Da je zapošljavanje najveća poteškoća sa kojom se suočavaju mladi u Srbiji smatra i Jelena Mićić iz Mladih istraživača Srbije, koja kaže da položaj mladih u Srbiji nije na zavidnom nivou.

   

  Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih koji je ustanovila Skupština UN 1999. godine, a koji se u Srbiji obeležava deset godina, Mićić je rekla da se mladi najčešće žale da nemaju dovoljno prilike da nađu posao i da nemaju dovoljno mogućnosti za stručno usavršavanje.

   

  – Zbog toga se mi trudimo da im ponudimo volontiranje kao jedno od opcija da pre svega unaprede svoje znanje i veštine, ali isto tako i da steknu potrebno iskustvo koje im može pomoći da se dalje usavršavaju i eventualno zaposle, rekla je Mićić. 

  Nizom manifestacija danas će u Srbiji biti obeležen 12. avgust – Međunarodni dan mladih.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]