• Dečja igrališta između razonode i povrede – ko je odgovoran za kontrolu, a ko za nezgode

  Ringešpili, tobogani i ljuljaške su, umesto dečje razonode, sve češće mesta gde se deca povređuju. Đorđe Gavrilović iz novosadskog Instituta za zaštitu na radu rekao je za RTS da je nivo novijih igrališta uglavnom zadovoljavajući, ali starijih seže od lošeg ka katastrofalnom. Vlasnik jednog beogradskog luna parka Aleksandar Županjevac poručuje da je vlasnik isključivo odgovoran ako dođe do nesreće, kao i da je pokrenuta incijativa za formiranje komisije koja će kontrolisati njihov rad.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dečja igrališta između razonode i povrede – ko je odgovoran za kontrolu, a ko za nezgode
  Foto: Pixabay

  Posle incidenta u Kuršumliji, u kojem je trinaestoro dece povređeno kada se srušio ringišpil u luna parku, u javnosti se još jednom otvorilo pitanje koliko su mesta zabave bezbedna za najmlađe.

  Aleksandar Županjevac, vlasnik luna parka objasnio je za RTS da vlasnici dobijaju atest od firmi koje kontrolišu gradilišta da su sposobni za rad, koji važi godinu dana, te da im potom lokalna samouprava daje saglasnost.

  Formiranje komisije

  Županjevac, međutim, ukazuje na problem što ne postoji posebna istitucija koja će se baviti bezbednošću luna parkova.

  „Pokrenuli smo, posle nesreće u Kuršumliji, sa Vladom i Gradom Beogradom inicijativu da se formira komisija koja će u roku od dva do tri meseca napraviti plan i instrukciju kako će se kontrolisati firme i inženjeri koji će davati dozvole za rad“, najavljuje Županjevac.

  Županjevac smatra da je za nesreću na ringišpilu u Krušumliji kriv isključivo vlasnik luna parka, kao i da se nezgode u luna parkovima uglavnom se dešavaju u manjim mestima, gde je upitna njihova kontrola.

  „Bezbednost starih igrališta između loše i katastrofalne“

  Đorđe Gavrilović iz novosadskog Instituta za zaštitu na radu rekao je da je bezbednost dečjih igrališta nedovoljno dobra, s obzirom na pravilnik o njihovoj sigurnosti, koji je uveden pre šest godina.

  „Nivo bezbednosti novih igrališta je zadovoljavajući, ali ne uvek, a glavni razlog je izostanak održavanja vlasnika, redovnih pregleda imenovanih tela, kao i nadzora od nadležnih inspekcija. Bezbednost starih igrališta, koja su postavljena pre primena pravilnik, ide od lošeg ka katastrofalnom“, ukazuje Gavrilović.

  Prema njegovim rečima, za povrede nastale na igralištima odgovoran je njihov vlasnik, ali je potrebno podići svest o bezbednosti kod javnosti, kao i nadležnih

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija