• DÉL-BÁNÁTI KARÁCSONYI SZOKÁSOK ÉS BETLEHEMES JÁTÉKOK 22. TALÁLKOZÓJA

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Tekst na srpskom jeziku

  Székelykevén indult útjára 22 évvel ezelőtt a Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozója azzal a céllal, hogy a még élő, vagy már feledésbe merülő karácsonyi ünnepkörhöz tartozó hagyományokat felelvenítsék,  megőrizzék és továbbadják az újabb nemzedéknek.

  Idén ismét Székelykeve volt a Találkozó helyszíne, a Žarko Zrenjanin Általános Iskola benépesedett a Dél-bánáti településekről érkező résztvevőkkel. A műsor a sportcsarnokban zajlott, ahol bevezetőként Csipak Csaba székelykevei plébános és Papp Mária, a helyi Szalmaszál IME elnöke köszöntötte a jelenlevőket. Ezt követően  egymást váltották a fellépő csoportok Székelykevéről, Keveváráról, Sándoregyházáról, Versecről, Fejértelepről, Udvarszállásról, Torontálvásárhelyről,  Hertelendyfalváról és mindannyiunk örömére Ürményházáról, ahonnan néhány év kimaradás után ismét érkezett egy iskolás gyerekekből álló csoport, akiket Cseh János tanító bácsi készített fel a fellépésre a szülők támogatásával.  Bemutatkozott a Dél Pacsirtái gyermekkórus is, valamint vendégként részt vett a műsorban a Romániából érkező dettai Galaj Daloskör. 

  A több órás műsorban gyerekek és felnőttek, mintegy kétszázötvenen,  egyaránt örültek az újabb találkozásnak, a házigazdák pedig kísérő rendezvényeket szerveztek, hogy tartalmasabbá tegyék az eseményt: kézműves és varrottas kiállítást, mézeskalács vásárt, kiállítást Mátyás királyról. A falu központjában az élő Betlehem és karácsonyi vásár volt megtekinthető.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

  Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je u ponoć, u skladu sa zakonskom procedurom. U ponoć je istekao i krajnji rok do kada izmene u […]

  Pretežno sunčano i toplije, vetar u slabljenju

  U Srbiji se danas očekuje pretežno sunčano i toplije vreme, uz promenljivu oblačnost koja tek ponegde u brdsko-planinskim predelima može posle podne usloviti kratkotrajnu slabu […]