• Direktorka KBC-a: „Ambulante pune zbog zamora i aritmija u grudima, ovo je okidač“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Prolećni umor se odnosi na stanje zamora, smanjene energije ili depresije, a povišene temperature koje donose prvi dani proleća utiču i na srce.

  Prolećne temperature umnogome utiču na naše zdravlje, a naročito na srce. Kako da ga čuvamo u narednom periodu, otkrila je za RTS direktorka Kliničko bolničkog centra „Bežanijska kosa“, doc. dr Marija Zdravković, ističući da su ambulante i hitne službe prepune pacijenata.

  „Uglavnom se žale na pojačan zamor, nedostatak snage, brzo umaranje u fizičkim poslovima, vrlo često i na neku nelagodnost u grudima koju ne opisuju kao bol, već neprijatnost, i aritmije zbog kojih često dolaze, a često bivaju i hospitalizovani“, istakla je dr Zdravković. U poslednjih desetak dana, dodaje doktorka, od kada su česte promene vremenskih prilika, vidno je povećan i broj pacijenata sa infarktom, ali očigledno da je vreme samo okidač za neke probleme na srcu koje nosimo, a koji se ispoljavaju u ovim situacijama kada imamo jako tople dane, a hladna jutra i večeri.

  Najviše problema imaju hronični bolesnici, pre svega hipertoničari, koji najburnije reaguju na ove oscilacije, tako da kada naglo zahladi, ambulante su prepune. „Tu su i pacijenti koji imaju aterosklerozu, zakrečenje krvnih sudova. Sve više je mlađih ljudi sa uznapredovanim promenama na krvnim sudovima i ta granica koja je nekada važila da se ti problemi javljaju oko 65. godine, ona se nažalost pomera na 50. godinu“, napomenula je dr Zdravković.

  Zdrav stil života je preporuka svih lekara, ali doktorka je upozorila da nikako ne menjamo terapiju ukoliko već imamo prepisanu, kao i da ako osećamo tegobe, da se javimo lekaru.

   

  Prolećni umor se odnosi na stanje zamora, smanjene energije ili depresije, a povišene temperature koje donose prvi dani proleća utiču i na srce.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 206 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 195 dinara po litru, piše […]

  Od 25. aprila akcija pojačane kontrole saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]