• Dnevno bacimo 676 tona hrane

  Da li smo mogli pažljivije isplanirati koliko hrane spremiti i šta raditi sa viškom koji ostane? Podaci koliko hrane bacimo su zaprepašćujući.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dnevno bacimo 676 tona hrane
  Foto: Pixabay

  Trećina hrane koja se proizvede u svetu bude bačeno. Svake godine u Srbiji bačeno je 247.000 tona hrane, što je, posmatrano na dnevnom nivou, čak 676 tona, to je pokazala analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u Srbiji.

  „U Srbiji je jako puno bačene hrane. Naš cilj i fokus je da skupimo što je više moguće hrane i da pomognemo socijalno ugroženom stanovništvu u Srbiji. Takođe, cilj nam je i da okupimo i što više kompanija i da pomognemo našim sugrađanima“, rekao je Srđan Budimčić iz Banke „hrane Vojvodine“.

  Prosečna srpska četvoročlana godišnje „baci“ oko 40.000 dinara.

  „Zakonom o otpisu PDV-a motivisali bi kompanije i građane da te viškove koji postoje mogu da doniraju svrsishodno bankama hrane. Dobijanjem viškova hrane sa našim partnerskim udruženjima distribuiramo socijalno ugroženom stanovništvu“, kazao je Budimčić.

  Banke hrane ne smeju da sarađuju sa pojedincima, već samo sa udruženjima i kompanijama, zbog garancije proizvoda. Ali, kao pojedinci možemo pomoći nekome za koga znamo da mu je pomoć potrebna. To može biti neki komšija ili prosjak na ulici, kojem bi topli obrok u ovim hladnim danima puno značio.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Najviše poskupeli – frizeri

  Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu 2024. godine, u odnosu na maj 2024. godine, u proseku su više za 0,1%. Potrošačke cene u junu 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne […]