• DOBAR GLAS SE DALEKO ČUJE

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pročitajte tekst na makedonskom jeziku.

  Mešoviti inkluzivni hor „Zvuci u Jabuci“ postoji već više od pet godina. Sastavljen je od korisnika doma „Srce“ iz Jabuke i članova udruženja „Ilinden-Jabuka“. Hor predvodi dvoje vaspitača iz doma, Olgica Ilić-Mitevski, dirigent, i Ivan Karaklić, organizator gostovanja.

  Nastupaju svuda gde su pozvani, a najčešće su gosti na raznim kulturno-umetničkim događajima koje organizuje makedonska zajednica u opštini Pančevo.

  -Zbog toga što u Jabuci žive pretežno Makedonci, naš repertoar smo prvo proširili makedonskim narodnim pesmama koje pevamo na različitim priredbama, kaže Ivan Karaklić.

  Želja da odu u Makedoniju i da se tamo predstave svojim bogatim repertoarom ih još uvek nije napustila. Znaju mnogo pesama koje uz pomoć članova udruženja „Ilinden-Jabuka“ lako uče i pevaju.

  -Oni su nam podrška i velika pomoć je to što su nam se pridružili. Lako su se uklopili i sada imamo dobar hor koji nastupa svuda, kaže Karaklić.

  Oni stalno obogaćuju svoj repertoar, tako da danas mogu da nastupaju na različitim festivalima bez nekih posebnih priprema.

  -Budući da živimo u višenacionalnoj Vojvodini negujemo i melos na jezicima nacionalnih zajednica, kao i evergrin, pop i rok muziku. Naš repertoar smo obogatili i duhovnom i liturgijskom muzikom. Pevamo i srpske narodne pesme i pesme iz regiona, izjavila je Olgica Ilić-Mitevski, dirigent hora.

  Horisti su svoje sposobnosti potvrdili i na opštinskim i regionalnim smotrama i festivalima. Tokom vremena povećao se broj nastupa, a repertoar je postao žanrovski raznovrsniji.

  Prema rečima vaspitača Karaklića, na početku su pevali u srodnim ustanovama, a zatim u Pančevu, Beogradu, Novom Sadu, Zaječaru i drugim gradovima. Svake godine idu na tri inkluzivna festivala: „Srca u harmoniji“ u Novom Sadu, „Srce na dlanu“ u Petrovcu na Mlavi i „Note za sve“ u Kragujevcu. Često gostuju i na značajnim kulturnim manifestacijama, kao što su: „Pančevački dani duhovne muzike“ u Svetosavskom domu u Pančevu, „Pančevački film festival“, Džez festival koji se održava u Pančevu, kao i pesnički maraton u Domu kulture u Jabuci. Ravnopravno pevaju sa još tri hora u crkvi u Glogonju, na „Petrovaradinskim večerima duhovne muzike“, kao i na brojnim manifestacijama koje se održavaju u Narodnoj bašti u Pančevu. Redovno učestvuju i na proslavama značajnih praznika u Jabuci.

  Među poslednjim nastupima koji su ostavili duboke tragove u njihovoj muzičkoj karijeri su nastupi u Nemačkoj u Frankfurtu na Majni i nastup pred bistom Goceta Delčeva, gde su imali specijalan repertoar sastavljen od makedonskih revolucionarnih pesama koje su posvećene Gocetu Delčevu. Posebno ih oduševljavaju manifestacije koje nisu rezervisane samo za učesnike sa intelektualnim poteškoćama.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Upis u prvi razred čeka 65.000 dece u Srbiji

  Upis u prvi razred osnovne škole u školskoj 2024/25. biće tradicionalno u periodu između 1. aprila i kraja maja, a iz Ministarstva prosvete kažu da na upis čeka gotovo 65.000 dece u Srbiji, od […]

  Preko 300 novih startap kompanija u protekle dve godine

  Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa preko 300 novih startapa u protekle dve godine, 28 odsto čine mladi osnivači, starosti 15 do 29 godina, a 22 odsto startap kompanija je u […]