• Dokle ide maštovitost švercera

  Od početka godine carinici su na graničnim prelazima sprečili šverc milion tableta različitih lekova koji su krijumčari pokušali da iznesu iz Srbije, što je duplo više nego za celu proteklu godinu. Lista nelegalne robe i načini na koje šverceri pokušavaju da dođu do nelegalne zarade – nema kraja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dokle ide maštovitost švercera
  Foto: Unsplash

  Od bensedina do sredstava za potenciju, u najluksuznijim i automobilima koji su jedva prošli registraciju, za šverc lekova i na malim i najprometnijim graničnim prelazima spremni su i naši i strani državljani, piše na sajtu RTS-a.

  Na Bačkom Bregu prošlog meseca otkriveno je 850.000 tableta u tovaru maglenki u kombiju. Pre nekoliko dana na Batrovcima, na putu do Finske sprečeno je krijumčarenje 100.000 rivotrila i ksanaksa.

  „Vozilo nije moglo da spusti stakla što je bio indikator da se pogleda detaljno u vozilu i vratima šta blokira mehanizam i pronađeno je 14 džakova punih lekova koji su bili i u vratima i u krilima i u pragovima, znači bukvalno u celom vozilu“, kaže Nebojša Vasić iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprava carina.

  Lekovi su trenutni švercerski trend, ali se u igri ispred i iza zakona na granici ne odustaje ni od čega.

  Nebojša Vasić iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprava carina kaže da ljudi krijumčare sve što može da donese korist i kriju na najverovatnijim mestima.

  „Imali smo slučajeve da smo nalazili 3,5 kilograma heroina koji su bili sakriveni u menjaču jednog vozila, tačnije u reduktoru, imali smo slučaj da smo nalazili u pelenama sakriveno zlato, novac, bukvalo nema nikakvog pravila, imali smo porodicu koja je u svom putničkom vozilu krenula na more i taj auto je bio prepun cigareta, sve šupljine vrata, pragovi sve puno, nema nikakvog pravila“, rekao je Vasić.

  Sve može da posluži – od teglice sa eurokremom, čarapa čak i u dečije bočice za pravljenje balona otkrivene su manje količine narkotika, a u podu automobila na Batrovcima 18 kilograma marihuane, 21 kilogram u koferu na aerodromu „Nikola Tesla“, a u prepravljenom rezervoaru kamiona na prelazu Preševo 42 kilograma heroina.

  Na maštovitost i spremnost krijumčara carinici u saradnju sa graničnom policijom odgovaraju iskustvom, stručnošću i opremom. Svaka sumnja lako se otkloni uz kako kažu – kolegu bez greške.

  „Radimo punih sedam godina, službeni pas Neron je sposoban da nađe bukvalno par grama marihuane sakrivene u kifli, u stvarima, tako može da nađe i veliki tovar cigareta, odličan kolega, najbolji“, kaže Milan Sojević, vodič službenih pasa Uprava carina.

  Ono što se ne pronađe na granici pronađe se u unutrašnjosti, pa je tako u carinskoj ispostavi Gornji Milanovac u prikolici kamiona, koji je prevozio džakove sa sirovinom za proizvodnju boja i lakova, na njima pronađen švercovan ni manje ni više nego BMV.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija