• Došlo je proleće, a zime nije ni bilo: Da li je ovo „nova normalnost“ i šta nas čeka ovog leta?

  Počelo je proleće. Zvanično. To znači da se završila zima. Ali – koja zima?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Došlo je proleće, a zime nije ni bilo: Da li je ovo „nova normalnost“ i šta nas čeka ovog leta?
  Foto: 013info

  Ove godine, barem na ovim prostorima, zimu skoro da nismo ni osetili. Nekoliko dana oko nule, sneg u pokušaju i malo hladnog vetra, mnogo je daleko od zima kakve su nekad bile. I kakve su, na kraju krajeva, normalne za ovo podneblje. Ili se stvari, možda, menjaju?

  Iako ovakvo vreme mnogima prija, a realno je dobro i za naše džepove, jer smanjuje troškove za grejanje i zimsku garderobu, postojii druga strana medalje. Umor, nesanica, nervoza i sve one zdravstvene tegobe koje se javljaju kada vremenske prilike zaborave u kojem se godišnjem dobu nalaze.

  Da li je to naša „nova normalnost“ na koju ćemo, želeli to ili ne, morati da se naviknemo i kakvo nas vreme očekuje u narenih nekoliko meseci? Hoće li nam jul i avgust „naplatiti s kamatom“ ovo zimsko uživanje koje smo prošli.
  Februarsko odstupanje – 8 stepeni

  Meteorolog Euronewsa Ljubica Gojković kaže da smo ovu godinu počeli sa toplotnim talasom koji nam je najavio da je pred nama još jedna ekstremno topla godina.

  „2023. bila je godina ekstrema, međutim prva tri meseca 2024. pokazala su da ipak može još gore. Odstupanje srednje temperature vazduha od proseka u januaru bilo je oko 2 stepena, dok je u februara prosečno odstupanje na teritoriji cele Srbije bilo oko 8 stepeni. Ceo februar okarakterisan je kao topao i ekstremno topao, a toplotni talas je trajao skoro ceo mesec. Februar 2024. zvanično je najtopliji od početka meteoroloških merenja, ne samo u Srbiji već na globalnom nivou“.

  Prema rečima Ane Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, u periodu između 2041. i 2060. temperatura će biti viša za oko 3 ºC.

  „Usled dalje destabilizacije klimatskog sistema Zemlje, pa i uslova kod nas, možemo očekivati i učestalije probijanje ekstrema“, rekla je ona za portal Klima 011.

  „Ipak, ovakav februar neće postati normala, već će se češće javljati, a nekada u budućnosti imaće i još veća odstupanja“.

  Srbija je „vruća tačka“

  Trend ekstremno toplog vremena nastavio se i u martu, a globalni prognostički modeli već sada najavljuju topao april, kaže Ljubica Gojković.

  „Dugoročni prognostički modeli za april najavljuju natprosečno toplo vreme, a odstupanje od normale kretaće se između 3 i 7 stepeni. Podsećamo da je prosečna maksimalna temperatura u aprilu između 14 i 21 stepen. To znači da će se temperatura već u aprilu kretati preko 25. podeljka“.

  Ona otkriva da se Srbija, kao i celo Balkansko poluostrvo nalaze u tzv. „vrućoj tački“ kada je u pitanju porast temperature. To znači da se naša zemlja zagreva brže od globalnog proseka, što predstavlja veliki stres za celokupnu infrastrukturu Srbije.

  „Poslednjih devet meseci globalno su bili najtopliji ikada, a uzrok možemo naći u kombinaciji globalnog zagrevanja i fenomena El Ninjo koji je postepeno u slabljenju. Posledice El Ninja u godini koja je pred nama osetiće se širom sveta. Toplija atmosfera donosi ekstremnije vremenske prilike, pa će tako toplotni talasi biti duži, pljuskovi intenzivnije, a mogući su i duži periodi suše“, kaže Ljubica Gojković i dodaje da je još uvek rano da se pouzdano kaže kakvo će tačno vreme biti, ali ako je suditi po prošloj godini ova bi mogla biti malo toplija.

  Dakle, ovaj februar nije bio izolovana pojava. Za nama je najtoplija godina ikada zabeležena u našoj zemlji.

  „Usled klimatskih promena probijaju se rekordne vrednosti kao što je najtoplija sezona, najtopliji mesec, najviša dnevna temperatura, tropski dani kada im vreme nije i drugo“, kaže Vuković Vimić.

  „Ovako nešto ljudi na Zemlji nikada nisu iskusili“, zaključuje ona.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija