• EU planira da zabrani određene klime i frižidere – kako bi to moglo da utiče na Srbiju

  Novi sporazum Saveta EU i Evropskog parlamenta podrazumeva postepeno ukidanje supstanci koje oštećuju ozonski omotač, a u prvom redu su fluorovani gasovi, poznati kao F-gasovi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  EU planira da zabrani određene klime i frižidere – kako bi to moglo da utiče na Srbiju
  Foto: Pixabay

  F-gasovi se koriste kao radne supstance u rashladnoj tehnici, klima uređajima i frižiderima, pa će tako, prema ovom sporazumu, do 2032. biti potpuno zabranjene monoblok toplotne pumpe i klima uređaji koji sadrže ove gasove, počevši od 2027.

  Uz to, predviđeno je da se potrošnja hidrofluorougljenika u potpunosti smanji do 2050. godine, a njegova proizvodnja bude svedena na minimum od 2036, piše Blic.

  Iako je regulacija F-gasova već ranije ograničena u EU, ali i kod nas, ova nova evropska pravila su još oštrija jer su efekti tih gasova na globalno zagrevanje i do 1.000 puta veći nego efekti koje ima ugljen-dioksid, a o njegovoj emisiji u atmosferu se možda govori i preduzima mnogo više rešenja kao što su karbonske takse i slično.

  To se primenjuje već nekoliko godina, proizvođači imaju tačan spisak supstanci koje su dozvoljene, odnosno koje su ‘ozon frendli’„, prokomentarisao je za „Blic“ Goran Papović, predsednik udruženja za zaštitu potrošača NOPS.

  Prema Evropskom parlamentu, zabranjena je distribucija još nekoliko kategorija proizvoda poput raznih pena i aerosola. Privremeni sporazum uvodi zabranu i neke opreme potrebne za popravku i servis postojeće tehnike.

  Utvrđena je i „šema obavezne proširene odgovornosti proizvođača (EPR) od 1. januara 2028. za F-gasove u proizvodima i opremi koji spadaju u kategorije električne i elektronske opreme koja podleže Direktivi 2012/19/EU o otpadnoj električnoj i elektronskoj opremi“, navodi se u zvaničnoj objavi na sajtu Parlamenta od 5. oktobra ove godine.

  Hoće li poskupeti klime i frižideri u Srbiji?

  Jasno je da zbog ove odluke neće moći da se prodaju neki proizvodi, postavlja se pitanje da li će i kako potencijalna zabrana njihove prodaje uticati na prodajne cene nekih od najvažnijih uređaja u svakom domaćinstvu.

  Pretpostavljamo da u prvo vreme, što se našeg i sličnih tržišta tiče, neće biti značajnijih promena i bitnijeg uticaja na ponudu i cene ovih proizvoda„, rekli su za „Blic“ iz Centra potrošača Srbije.

  Papović takođe smatra da ova odluka neće toliko uticati na cenu jer se regulacija F-gasova već primenjuje.

  Iz CEPS-a su dodali da pomenuti Sporazum Saveta EU i Evropskog parlamenta o postepenom ukidanju F-gasova i supstanci koje oštećuju ozonski omotač, još nije zvaničan dokument, ali se to svakako očekuje.

  Uvođenje ovakvih izmena uvek zahteva određeno vreme za implementiraju. To znači da je proizvođačima i trgovcima proizvoda koji sadrže i funkcionišu na bazi spornih gasova i supstanci ostavljen ne tako kratak rok da svoju proizvodnju prilagode novim pravilima.

  Roba koja se više ne bude prodavala bi mogla da završi kod nas jer još nismo deo EU:

  Kako vreme bude odmicalo, trgovci iz EU će ići na to da se ‘oslobode’ ovakve robe, s obzirom da ista neće moći da se prodaje u okviru Evropske unije, te će pokušati da je plasiraju tržištima koja nemaju ovakva ograničenja. Ne treba zaboraviti da mi još uvek nismo članica Evropske unije i ne bi bilo prvi put da roba koja nije pogodna za prodaju u EU završi kod nas„, rekli su iz CEPS-a.

  Takođe su dodali da se nadaju da će i naše zakonodavstvo ispratiti ove promene, s obzirom da idemo ka članstvu u EU i svakako se uveliko radi na unifikaciji našeg zakonodavstva za zakonodavstvom Evropske unije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Letnji dan u aprilu, u nedelju još toplije

  Visok vazdušni pritisak većem delu Evrope i Balkanskom poluostrvu obezbediće vedro nebo. Ujutru tempertura od 6 do 16 stepeni, najviša dnevna od 25 do 28. […]