• Finalni bilans: Poskupljenja hrane i stanovanja glavni „motori“ inflacije

  Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u decembru 2023. godine su u odnosu na isti mesec prethodne godine povećane za 7,6 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Rast cena u odnosu na novembar stabilizovao se na 0,1 odsto. Potrošačke cene na nivou cele 2023. porasle su u proseku za 12,1 odsto u odnosu na 2022.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Finalni bilans: Poskupljenja hrane i stanovanja glavni „motori“ inflacije
  Foto: Pixabay

  Grupa „Hrana i bezalkoholna pića“, koja čini trećinu potrošačke korpe, bila je jedan od glavnih „pokretača“ visoke inflacije u 2023, sa prosečnim poskupljenjima od 17.9 odsto. Samo hrana je u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu poskupela za 18,5 odsto.

  Od hrane, u 2023. godini najviše je poskupelo povrće (27 odsto), zatim mleko, sir i jaja (25,5 odsto) i „ostali prehrambeni proizvodi (22,4 odsto).

  Cene stanovanja (koje obuhvataju kirije, troškove održavanja stanova, računa za komunalije, energente…), a koja čine oko 13,5 odsto potrošačke korpe su ukupno na godišnjem nivou (2023. u odnosu na 2022.) skočile 17,4 odsto.

  Najveća godišnja inflacija, izjednačena sa kategorijom „Hrana i bezalkoholna pića“, zabeležena je u grupi „Restorani i hoteli“, takođe sa prosečenim skokom cena od 17,9 odsto.

  Cene u ostalim grupama roba i usluga koji čine potrošačku korpu rasle su sporije od navedenih. Primera radi, „Oprema za stan i tekuće održavanje“ je zabeležila skok cena od 15,7 odsto, „Odeća i obuća“ su poskupeli devet procenata, „Alkoholna pića, duvan i narkotici“ 8,7 odsto…

  Najmanje je poskupela kategorija „Komunikacije“, koja obuhvata poštanske usluge, telefonske usluge i opremu – svega 1,2 procenta u proseku.

  Poskupljenja hrane u potrošačkoj korpi su i dalje veća od prosečnog rasta cena na malo.

  Kada se posmatra međugodišnji rast cena (decembar 2023. godine u odnosu na decembar 2022. godine), hrana je poskupela u proseku za 8,4 odsto (u ovoj grupi je i u decembru najviše poskupelo povrće – u odnosu na prošli decembar za 17,9 odsto).

  Na mesečnom nivou (decembar u odnosu na novembar) cene hrane su zabeležile rast od 0,3 odsto.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]