• Generalštab Vojske Srbije pokrenuo inicijativu za ponovno uvođenje vojnog roka

  Generalštab Vojske Srbije predložio je danas predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Generalštab Vojske Srbije pokrenuo inicijativu za ponovno uvođenje vojnog roka
  Foto: Unsplash

  Kako se navodi cilj inicijative je podizanje odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava.

  Predlog Generalštaba Vojske Srbije, kao najviši stručni i štabni organ za pripremu i upotrebu Vojske Srbije u miru i ratu pokrenuo je inicijativu, dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje.

  Vučević: Posle 13 godina imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava

  Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da se ova inicijativa pokreće na osnovu procene bezbednosti u državi.

  „Posle 13 godina mi imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava VS, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naše bezbednosne potrebe su da imamo nove regrute koji su uvek spremni da čuvaju državu. Razumemo bezbednosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok“, objasnio je Vučević.

  Govoreći o Vojsci, on je rekao da je veoma bitno što su odlukom Vlade i predsednika države od 1. januara plate za 10 odsto veće plate, a da je Vojska 2023. godinu završila daleko jača što se tiče vojne opreme i nivoa obučenosti ljudi.

  „Sve to će biti jedna od ključnih tema kada se krajem meseca podnosi izveštaj predsedniku. Krajem januara imaćemo jedan dugačak i detaljan sastanak“, rekao je Vučević.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Upis u prvi razred čeka 65.000 dece u Srbiji

  Upis u prvi razred osnovne škole u školskoj 2024/25. biće tradicionalno u periodu između 1. aprila i kraja maja, a iz Ministarstva prosvete kažu da na upis čeka gotovo 65.000 dece u Srbiji, od […]

  Preko 300 novih startap kompanija u protekle dve godine

  Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa preko 300 novih startapa u protekle dve godine, 28 odsto čine mladi osnivači, starosti 15 do 29 godina, a 22 odsto startap kompanija je u […]