• Godišnje se proizvede 50 miliona litara rakije i osnuje 100 novih destilerija

  U Srbiji se godišnje proizvede oko 50 miliona litara rakije, od kojih 30 miliona litara proizvedu destilerije registovane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok se preostalih 20 miliona litara proizvede za lične potrebe, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Godišnje se proizvede 50 miliona litara rakije i osnuje 100 novih destilerija
  Foto: Pixabay

  Takođe, u Srbiji se godišnje osnuje oko 100 novih destilerija.

  Najviše proizvođača rakije je, prema podacima tog udruženja privrednika, u Rasinskom, Zlatiborskom i Šumadijskom okrugu, a među najpopularnijim rakijama je šljivovica, te rakije od kruške i dunje.

  Podaci PKS pokazuju i da je u Srbiji registrovano oko 730 proizvođača žestokih alkoholnih pića i da izvoz rakije na inostrana tržišta godišnje raste po stopi većoj od 20 odsto.

  Rakija se najviše izvozi u Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Nemačku i SAD, ali je počela da se izvozi i Azerbejdžan, Litvaniju i Letoniju.

  Kako prenosi Infostud, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, Aleksandar Bogunović, navodi da poslednjih godina postoji veće interesovanje za otvaranje destilerija, ali da se uglavnom radi o ljudima koji žele da ovo rade kao dodatni posao, odnosno kao hobi kojim bi da se bave na zakonom propisan način.

  Prema njegovim rećima, u Srbiji se godišnje osnuje oko 100 novih destilerija, ali se istovremeno i određen broj briše iz registra.

  „Činjenica je da broj proizvođača raste, kao i proizvodnja rakije u Srbiji. Usvajanjem Zakona o jakim alkoholnim pićima znatno je pojednostavljena procedura registracije proizvođača, pa se zbog te činjenice veliki broj onih koji su prethodno pekli rakiju odlučio da registruje i posluje na legalan način“, kazao je Bogunović.

  Srpska šljivovica je prošle godine i zvanično uvrštena u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog dobra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija