• Godišnjica masovnog ubistva – sećanje na ubijene u Malom Orašju i Duboni

  U masovnom ubistvu u Duboni i Malom Orašju, selima kod Mladenovca i Smedereva, na današnji dan pre godinu dana stradalo je devetoro i ranjeno 12 mladih ljudi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Godišnjica masovnog ubistva – sećanje na ubijene u Malom Orašju i Duboni
  Foto: Pixabay

  Uroš Blažić, optužen za teško ubistvo, čeka suđenje u pritvoru. Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 23. maj. Porodice, prijatelji i građani okupiće se na mestu stradanja mladića u Ravnom Gaju, u Malom Orašju. Na Prvom programu RTS-a u 21.10 dokumentarni film „Oni nisu inicijali“.

  Nešto posle 22 časa i 30 minuta 4. maja prošle godine, dan posle zločina u OŠ „Vladislav Ribnikar“, u Malom Orašju su ubijeni Nemanja Stevanović, Lazar Milovanović, Marko Mitrović, Aleksandar Milovanović, Nikola Milić. Nekoliko minuta kasnije, u susednom selu, Duboni, ubijeni su Milan i Kristina Panić i Dalibor Todorović. Teško ranjeni Petar Mitrović iz Malog Orašja preminuo je pedeset dana kasnije u bolnici.

  U jutarnjim satima 5. maja, u Grošnici kod Kragujevca uhapšen je osumnjičeni za masovno ubistvo Uroš Blažić, koji je u trenutku zločina imao nepunu 21 godinu.

  Optužnicom protiv Blažića obuhvaćeni su i njegov otac R. B., ujak G. G. i brat od ujaka B. G. Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 23. maj u Višem sudu u Smederevu.

  Dve žrtve bile su maloletne. Najmlađa je imala 14, a najstarija 25 godina. Neki od ranjenih još se nisu u potpunosti oporavili.

  U Malom Orašju, teško su ranjeni Miloš Jovanović (23), Jovan Ranković (21) i Nemanja Ilić (20), a lakše Aleksa Đorđević (21) i Nikola Mitrović (19).

  U Duboni su teško povređeni Nevena Vujić (19) i Ivan Ivković (16) iz Dubone i Andrijana Mitrović (17) i Anđela Stevanović (17) iz Malog Orašja, koje su se te večeri zatekle u Duboni.

  Teške povrede pretrpeli su i Jovica Stevanović (52), Milomir Mijailović (56) i njegov brat od strica Predrag (54). Lakše je povređen Milan Pešić (32) iz Velike Krsne.

  Godišnji pomen žrtvama održan je u subotu, 27. aprila.

  Okupljanje na mestu stradanja, humanitarni turnir i dokumentarni filmovi

  Na godišnjicu masovnog ubistva, porodice, prijatelji i građani okupljaju se na mestu stradanja mladića u Ravnom Gaju, u Malom Orašju.

  Nedaleko od tog mesta, na terenu FK Ravni Gaj, održava se komemorativni program, koji počinje u 11 časova.

  Biće prikazan polučasovni dokumentarni film, pod nazivom „Nebeska družina“.

  Održaće se i recital, a nakon toga i memorijalni turnir u fudbalu. Turnir će biti humanitarnog karaktera.

  RTS večeras na Prvom programu, od 21 čas i 10 minuta, emituje dokumentarni film „Oni nisu inicijali“, autorke Sanje Dragićević Babić i novinarke Ane Pendić Stanković.

  Regulatorno telo za elektronske medije pozvalo je pružaoce medijskih usluga da i na godišnjicu masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje zatamne ekrane, odnosno obustave program u trajanju od jednog minuta, u 22.32, sa tekstom „3. i 4. maj 2023. Pamtimo“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija