• Hladan talas usijava berze struje i potrošnju, u Srbiji samo od juče potrošnja porasla za petinu

  Hladan talas pogurao je i potrošnju struje i njene cene u Evropi. U odnosu na decembar, megavat-sat na evropskim berzama poskupeo je 50 posto. U Srbiji je snabdevnje stabilno, a samo od juče, protrošnja struje porasla je za petinu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Hladan talas usijava berze struje i potrošnju, u Srbiji samo od juče potrošnja porasla za petinu
  Foto: Pixabay

  U Srbiji se na struju greje ili dogreva svako peto domaćinstavo, a sa ledenim danima mnogi su posegli za grejalicama. TA peći, često dopune i po dnevnoj, višoj tarifi. Iz EPS-a poručuju: uglja ima na zalihama termolektrana, a hidrolektrane pokriju gotovo trećinu potrošnje, pa ove zime struje pretekne i za izvoz, navodi RTS.

  „Proizvodnja je stabilna. U prvih 10 dana januara izvezeno je i prodato električne enrgije u iznosu od 78 hiljada megavat sati i ostvaren je prihod od nekih 6,7 miliona evra“, kaže izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS-u David Žarković.

  I prenos je stabilan, kažu u „Elektromreži Srbije“. Prate vremensku prognozu i sa hladnim talasom svi su u pripravnosti.

  Generalna direktorka „Elektromreže Srbije“ Jelena Matejić kaže da je najgore ovo vreme oko nule, kada se tempertura spušta ukoliko to prati kiša to zna da naudi dalekovodima.

  „Na svu sreću ove godine nije tako. Mi smo se prošle godine adekvatno pripremili. Svi naši planovi rekostrukcije su završeni u roku , seča rastinja takođe. EMS ima i havarijske stubove. Ovi stubovi se nalaze u svim našim regionalnim centrima. Tih nekih 15 kompleta stubova kojih imamo mi smo spremni da u slučaju teških nedaća koje mogu zadesiti svaki sistem na svetu možemo brzo da regujemo. To smo potvrdili prošle godine na primeru Šida“, kaže Matejićeva.

  Zbog hlanoće čitava Evropa beleži rast potražnje, a berze struje reaguju. Veleprodajna cena megavat- sata u decembru bila je između 70 i 80 evra, a sada dostiže i 120 evra. Najviše ovih dana uvoze Nemačka, Italija i Mađarska.

  „Vreme je nekako najvidljiviji faktor koji u roku od dva tri dana utiče na porast konzuma, potražnju i samim tim porast cena. Zatim tu je i mnogo drugih faktora popunjenost skladišta gasa, onda imamo i neke makroekonomske i globalne političke faktore. Tako da ne možemo sa sigurnošću reći, ali ukoliko se nastavi ovaj hladan talas da sličan trend cena se nastavi do kraja januara“, kaže izvršni direktor srpske berze struje „SEPEKS“ Miloš Mladenović.

  Stabilnosti srpskog energetskog sistema doprinosi snabdevenost gasom i dobar rad toplana. Većina daljinskih sistema, tokom ledenih dana je u režimu celodnevnog grejanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]