Inspektorka: Meso na domaćem tržištu je bezbedno
Sve veći pad stočarstva dovodi do sve većeg uvoza mesa i obrnuto. Nije mali broj domaćih farmi koje su se ugasile jer nisu mogle da trče fer trku sa inostranim farmama koje koriste jeftiniju GMO stočnu hranu, koja je kod nas zabranjena. Ljiljana Ivanjac iz Veterinarske inspekcije rekla je za RTS da sve što je na tržištu Republike Srbije je bezbedno, kontrolisano i deklarisano.
I potrošači i stručnjaci se sve češće pitaju da li je uvoz mesa prekomeran, da li je upitnog kvaliteta, da li nam se zamrznuto meso prodaje kao sveže, a uvozno kao domaće.
Na pitanje šta jedu građani Srbije, Ljiljana Ivanjac iz Veterinarske inspekcije MPŠV kaže da na našem tržištu bezbedna hrana proverenog kvaliteta i da inspekcija sprovodi 24 časovni kontinuirani nadzor.
Napominje da nedostaje veći broj inspektora ali da su svoj rad organizovali i kroz dežurstva i kroz planske i vanredne aktivnosti, koje su pojačane posebno u vreme praznika.
„Hrana na našem tržištu je uglavnom domaćeg porekla ali u ovom momentu te količine nisu dovoljne da zadovolje potrebe nas kao konzumenata i potrebe naše mesne industrije pa moramo da uvozimo, ali u principu sve što je na tržištu Republike Srbije je bezbedno, kontrolisano i deklarisano“, kaže Ivanjac.
Na pitanje da li ima razlike u kvalitetu mesa sa domaćih farmi i mesa uvezenog iz država u kojima se životinje hrane GMO hranom, kaže da kvalitativno, bezbedonosno i zdravstveno nema razlike i da to dokazuju nizom analiza koje su propisane zakonom.
Napominje i to da bezbednost i kvalitet nisu ista stvar. Da je na tržištu sva hrana bezbedna, a da je kvalitet stvar izbora potrošača, i da je najčešće, iako ne i nužno, povezana sa cenom proizvoda.
Usklađujemo pravilnik o zamrznutom mesu sa EU
Ivanjac kaže da je u teoriji sve moguće, ali da u praksi, na osnovu propisa koji se kontrolišu, zamrznuto meso ne može da završi u prodaji kao sveže. Dodaje da se zamrznuto meso uglavnom uvozi za potrebe prerađivačke industrije.
Na pitanje da li građani EU jedu meso boljeg kvalitete budući da je kod njih dozvoljeno da meso bude zamrznuto do 6 meseci, a kod nas do godinu dana, kaže da na kvalitet zamrznutog mesa utiču i način zamrzavanja, i tehnologogija, i kvalitet uređaja u kome se to radi.
Napominje da rok trajanja zamrznutog mesa određuje sam proizvođač.
„Pravilnik postoji, tačno je to da je kod nas još uvek na snazi taj pravilnik iz 80-ih godina koji kaže da je rok trajanja zamrznutog svinjskog mesa do godinu dana. Međutim, po načinu kontrole bezbednosti hrane koju mi usvajamo, ja kao proizvođač na osnovu moje analize dajem i garantujem za rok trajanja odnosno održivosti mog proizvoda. Radimo na tome i na putu smo do toga da možemo da očekujemo u nekom budućem periodu sve što je potrebno od tehničkih propisa koji će pratiti odmah administraciju i legislativu kao u EU“, rekla je Ivanjac za RTS.