• Izmenama Krivičnog zakonika predviđen doživotni zatvor za silovatelje

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Izmenama Krivičnog zakonika, koje je predložilo Ministarstvo pravde, predviđeno je da se za sve oblike krivičnih dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba sa detetom može izreći i kazna doživotnog zatvora, izjavila je ministarka pravde Maja Popović.

  Maja Popović je, u intervjuu za Politiku, navela da će biti znatno pooštrene i kazne za nasilje u porodici, a u skladu sa inicijativom roditelja dece nastradale na pešačkim prelazima i u javnom saobraćaju, biće menjane i sankcije za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

  Za osnovni oblik krivičnog dela nasilje u porodici, predloženo je da se pooštri i propiše kazna zatvora od šest meseci do pet godina, umesto kazne zatvora od tri meseca do tri godine koja je sada propisana.

  Predloženo je pooštravanje i propisivanje kazne zatvora u rasponu od jedne do 10 godina za krivično delo nasilje u porodici koje je izvršeno korišćenjem oružja, opasnog oruđa ili drugog sredstva koje je podobno da se telo teško povredi ili zdravlje teško naruši. Sadašnja zatvorska kazna iznosi od šest meseci do pet godina.

  Ako je izvršenjem nekog od ovih oblika krivičnog dela nasilje u porodici nastupila teška telesna povreda ili teško narušavanje zdravlja ili je učinjeno prema maloletnom licu, predloženo je da bude propisana kazna zatvora od tri do 12 godina, a sadašnja kazna je od dve do 10 godina.

  Takođe je predloženo da ko prekrši mere zaštite od nasilja u porodici koje mu je sud odredio, bude kažnjen kaznom zatvora od šest meseci do pet godina, a sadašnja kazna je od tri meseca do tri godine.

  „Predloženo je da se za sve oblike krivičnih dela silovanja, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba sa detetom može izreći i kazna doživotnog zatvora. Kada je reč o krivičnom delu obljuba zloupotrebom položaja, predloženo je da onaj za koga se utvrdi da je učinio ovo delo bude kažnjen kaznom zatvora od šest meseci do pet godina“, rekla je Popovićeva.

  Navela je da je predloženo da ako kao posledica izvršenja ovog krivičnog dela nastupi trudnoća, da se učinilac kazni zatvorom od jedne do 10 godina, umesto sadašnje kazne zatvorom od šest meseci do pet godina.

  U slučajevima osnovnog oblika krivičnog dela nedozvoljene polne radnje predloženo je da se učinilac kazni isključivo kaznom zatvora do tri godine, umesto novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

  „Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika biće pooštrene i kazne zatvora za teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Očekujem da pooštravanje kazni zatvora za ovo krivično delo utiče na savest i odgovornost vozača, kako bi se sačuvali životi pešaka, a posebno životi najmlađih“, navela je ministarka.

  Govoreći o tome šta očekuje od izmena Krivičnog zakonika, rekla je da se njima šalje jasna poruka žrtvama nasilja u porodici, a pre svega ženama, da će država najoštrije reagovati sa ciljem da se svi oblici nasilja odlučno suzbijaju i najoštrije kazne svi učinioci ovog krivičnog dela.

  Prema njenim rečima, pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivično delo nasilje u porodici, značajno bi ohrabrilo sve žene da ne trpe nasilje i da ga bez straha prijave i budu uverene da će država biti tu za njih da ih zaštiti.

  Ministarka je rekla da se očekuje da izmene Krivičnog zakonika budu usvojene tokom sledeće godine.

   

  Izmenama Krivičnog zakonika, koje je predložilo Ministarstvo pravde, predviđeno je da se za sve oblike krivičnih dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba sa detetom može izreći i kazna doživotnog zatvora, izjavila je ministarka pravde Maja Popović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]

  Gužve na graničnim prelazima, u koloni i do dva sata

  I ovog vikenda su velike gužve na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Najviše se čeka na ulazu u Srbiju, oko sat vremena, dok je zadržavanje na Horgošu na izlazu iz zemlje oko 30 […]