Proizvođači svinja se nalaze u nezavidnoj situaciji, jer im je afrička kuga svinja nanela veliku štetu, te je izvesno da će svinjsko meso poskupeti, izjavili su farmer iz Kačareva Predrag Marčetić i farmer iz Kraljeva Zoran Milićević.
U kojoj meri će to biti, znaće se nakon sezone klanja u narednim mesecima, rekli su oni za Tanjug i ukazali da su cene svinjskog mesa skočile i u Evropi.
Milićević je rekao da je problem u tome što je eutanazirano mnogo zdravih svinja koje su se našle u zaraženom području.
„Problem je što je mnogo zdravih svinja eutanazirano, a nije iskorišćeno, iako je to meso bezbedno za ishranu. Nažalost 90 odsto zdravih svinja je eutanazirano, a moglo je da se iskoristi. Mi smo izašli sa predlogom da Vlada otkupi to za robne rezeverve, jer sada ćemo morati da uvozimo svinje, a pitanje je odakle“, rekao je Milićević za Tanjug.
Cena svinjskog mesa u Evropi skočila je sa 2,7 na 3,7 evra po kilogramu, dodaje on, i vrlo je izvesno da će biti i veća.
Marčetić ističe da on nije imao bolest na svojoj farmi, ali da se ponašao u skladu sa preporukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i smanjio proizvodnju, kako bi se smanjila populacija svinja.
„Ja sam spao na 50 odsto proizvodnje. Preporuka je bila da smanjimo proizvodnju, a ja se ponašam u skladu sa tim merama. Dodatni problem je taj što ja ne mogu da prodajem moju prasad, mora da dođe veterinar i uradi analize krvi, a rizik je da mi on donese bolest. Meni je dnevna potreba hrane za svinje oko 20.000 dinara, to je ogroman trošak, a ništa ne proizvodimo“, rekao je Marčetić.
On je ocenio da država ne može mnogo da pomogne, i da „država nije donela ovu bolest“, ali da može da pomogne.
„Mi smo svinjari, svi proizvođači, u velikim kreditima. Naše farme su moderne i skupe od 700 do 1,5 miliona evra investicije. Bilo bi dobro da nam država izađe u susret, da razgovara sa bankama da dobijemo moratorijum odlaganje kredita. Mi 6 meseci ne radimo“, rekao je Marčetić.
U kojoj meri će to biti, znaće se nakon sezone klanja u narednim mesecima, rekli su oni za Tanjug i ukazali da su cene svinjskog mesa skočile i u Evropi.