• Izveštaj NIS-a o održivom razvoju za 2023. – Razvoj poslovanja uz doprinos napretku zajednice i zaštiti životne sredine

  Razvoj poslovanja uz doprinos napretku zajednice i zaštiti životne sredine ostaju osnove na kojima kompanija NIS temelji svoj rad. NIS to potvrđuje najnovijim Izveštajem o održivom razvoju za 2023. godinu koji je objavljen na sajtu kompanije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Izveštaj NIS-a o održivom razvoju za 2023. – Razvoj poslovanja uz doprinos napretku zajednice i zaštiti životne sredine
  Foto: NIS

  Kao društveno odgovorna kompanija, koja svojim poslovanjem doprinosi ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja, kompanija NIS je objavila 14. uzastopni verifikovani izveštaj koji je izrađen u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI). Izveštaj je verifikovala nezavisna revizorska kuća TPA Revizija d.o.o, a putem ovog dokumenta najšira javnost je na sveobuhvatan način informisana o najznačajnijim poslovnim i društveno odgovornim aktivnostima NIS-a u prošloj godini.

  Kompanija NIS je među vodećim poslodavcima, investitorima i izvoznicima u našoj zemlji čime pruža stabilan doprinos ekonomskom razvoju Srbije. Istovremeno, prioritet NIS-a je da svojim aktivnostima unapredi zaštitu životne sredine i pruži zamajac bržem napretku šire zajednice. U skladu sa tim, kompanija posvećeno radi na unapređenjima u sve četiri temeljne oblasti održivog razvoja: ekonomskom napretku, razvoju ljudskih resursa, zaštiti životne sredine i bezbednosti na radu, kao i realizaciji društveno odgovornih projekata. NIS svojim aktivnostima doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva održivog razvoja UN.

  „NIS je pionir kada je reč o izveštavanju o održivom razvoju u našoj zemlji. Sada nastojimo da budemo primer po dinamici održivog razvoja i neprestano usavršavamo svoje prakse u ovoj oblasti. To znači da kontinuirano modernizujemo našu kompaniju, čuvajući stabilnost na domaćem tržištu i pružajući značajan doprinos unapređenju ekološke slike Srbije i razvoju naše zajednice“, rekao je Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a povodom objave Izveštaja o održiom razvoju za 2023. godinu.

  Kada je reč o razvoju biznisa, NIS je u 2023. godini započeo novi investicioni ciklus i u modernizaciju kompanije uložio 39,2 milijarde dinara. Time su ujedno nastavljena strateška ulaganja u tehnologije za smanjenje emisija svih zagađujućih materija i razvoj projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, usmerenih na racionalnu upotrebu resursa i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

  Kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca u našoj zemlji, NIS je nastavio sa razvojem tima koji čini više od 13.000 zaposlenih. U 2023. godini organizovano je gotovo 4.300 obuka, na kojima je učestvovalo više od 4.000 zaposlenih. Istovremeno, kompanija je nastavila da pruža šansu studentima da obave praksu u NIS-u putem programa „NIS Calling“, kao i mladima da učine prve karijerne korake putem programa zapošljavanja „NIS Energy“.

  U oblasti zaštite životne sredine kompanija je samo u 2023. godini u ekološke projekte investirala 801,8 miliona dinara. Ova ulaganja značajno su veća ako se uzmu u obzir investicije u tehnologije koje indirektno doprinose smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu. Zahvaljujući ulaganjima u svoju zelenu agendu kompanija NIS je u 2023. godini smanjila direktne emisije ugljen-dioksida za 6 odsto. Jedan od prioriteta bio je i realizacija projekta izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana na objektima kompanije radi sopstvene proizvodnje „zelene“ energije i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

  U 2023. godini NIS je obeležio 15 godina sprovođenja programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ putem kog kompanija sarađuje sa 13 lokalnih zajednica u kojima obavlja značajan deo svojih poslovnih aktivnosti. Od 2009. godine putem ovog Programa, u razvoj partnerskih gradova i opština uloženo je više od 1,7 milijardi dinara i unapređen rad više od 180 obrazovnih ustanova i više od 40 institucija kulture, opremljeno je 45 bolnica i domova zdravlja, te uređeno više od 140 dečjih igrališta, parkova, sportskih terena i objekata. Samo u prošloj godini NIS je kroz program „Zajednici zajedno“ u razvoj nauke i obrazovanja uložio 144,5 miliona dinara i time doprineo unapređenju obrazovnog i naučnog procesa i obrazovne infrastrukture u našoj zemlji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija