• Javna vođenja i ciklus predavanja u okviru pratećeg programa cikluis izložbi UMETNOST I LIČNOST – skulptorke iz kolekcije MSU (2)

  Ciklus predavanja autora dr Rajke Bošković održaće se u okviru ciklusa izložbi UMETNOST I LIČNOST– skulptorke iz kolekcije MSU(2) na drugoj izložbi ovog ciklusa pod nazivom Neprozirnost prozirnog – Gordana Kaljalović Odanović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Javna vođenja i ciklus predavanja u okviru pratećeg programa cikluis izložbi UMETNOST I LIČNOST – skulptorke iz kolekcije MSU (2)
  Foto: Bojana Janjić

  Prvo u nizu javnih vođenja i predavanja pod nazivom Izazov materijala biće održano u subotu, 9. decembra u 13 časova na izložbi NEPROZIRNOST PROZIRNOG – Gordana Kaljalović Odanović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Tom prilikom gost će biti Gordana Kaljalović Odanović.

  U subotu 16. decembra u isto vreme gost dr Rajke Bošković na javnom vođenju i predavanju Skulptura – Objekat – Instalacija biće dr um Radoš Antonijević, dekan FLU, Beograd.

  Predavanje Skulptorska i /ili prostorna instalacija predviđeno za subotu 23. decembra 2023. u 13. časova zatvara serijal javnih vođenja i predavanja kroz izložbu, a gost će biti Branka Kuzmanović, profesor na FPU, Beograd.

  Ideja i naziv ciklusa “UMETNOST I LIČNOST – skulptorke iz kolekcije MSUB” proistekli su iz sagledavanja značaja međudejstva ličnosti i umetnosti. Ličnost određuje delo. Naša ličnost je ono što sami biramo, gradimo, negujemo; a sve drugo su uslovljenosti, prirodne ili društvene. Ideja ciklusa je da se kroz prizmu ličnosti sagleda umetnički opus, ali istovremeno i da se sagleda uticaj umetnosti, i bavljenja umetnošću, na samu ličnost.

   

  Druga izložba ovog ciklusa, “NEPROZIRNOST PROZIRNOG – Gordana Kaljalović Odanović” autora dr Rajke Bošković, predstaviće raznovrstan umetnički opus jedne od vajarki čiji je umetnost obeležila poslednje decenije 20. i prve decenije 21. veka kod nas. Na izložbi će biti prikazano 45 skulptura, skulptorskih i prostornih instalacija, videa i dela konceptualne umetnosti.

   

  Stalna i dominantna preokupacija u celokupnom dosadašnjem umetničkom opusu Gordane Kaljalović Odanović jeste fenomen međuodnosa trajnosti i prolaznosti, nepostojanosti i postojanosti, prozirnog i neprozirnog, kompaktnosti i razlivenosti, mekog i tvrdog, čvrstine i krhkosti…  Okosnica njenih skulptorskih, odnosno prostornih istraživanja, jeste mogućnost stvaranja aktivnog odnosa različitih materijala sa idejom suprotstavljanja ili usaglašavanja suprotnosti tvrde, neprovidne i postojane materije, kao što je drvo ili kamen, sa krhkim, providnim i nepostojanim materijalima, kao što su parafin, neon, staklo…

   

  Tematske ili problemske cikluse, kao bitne odlike njenog umetničkog delovanja, pored jasno i dosledno sprovedene ideje, karakteriše i veoma visok stepen tehničke dorade i suptilne obrade svakog pojedinačnog dela. O dubini promišljanja ideje njenih ciklusa radova govore sami nazivi – Energetska polja, Let, Ne/prozirno, Oblik nepostojanog, Okvir i granica, Drugi pogled, Mesečeva soba i drugi.

  Sa nesmanjenim poletom i stvaralačkom svežinom od samih početaka svog umetničkog delovanja do danas, Gordana Kaljalović Odanović se smelo, ali i odgovorno, upušta u uvek nove i različite vrste umetničkog izraza, često „na granici” skulpture, koristeći nove i neobične materijale, postavljajući nesvakidašnje ambijentalne celine u galerijskim prostorima… Ipak, ono što se u toj neprestanoj promenljivosti izraza zapaža kao stalna i nepromenljiva okosnica jeste dobro uspostavljena unutrašnja logika umetničkog dela.

  Upuštajući se u svojim traganjima u „prošireno polje skulpture” (Rozalind Kraus), Gordana Kaljalović Odanović stvara dela koja svojim oblikovnim postignućima, ali i duboko utemeljenim simboličkim značenjima, stvaraju sasvim zasebnu umetničku poetiku. U duhu maksime da je „promena trajanje” (G.K.), njen dosadašnji umetnički opus odlikuje neprestano menjanje, sa očekivanim, ali katkad i neočekivanim promenama, koje ga upravo čine ne samo zanimljivim nego i sasvim posebnim na tekućoj umetničkoj sceni.

   

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]