• KAKVE SU CENE? Zvuk testere već odzvanja stovarištima, najviše se prodaje pelet – zapelo sa ugljem

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Ovih dana počela je nabaka čvrstog ogreva na koji se greje 40 odsto domaćinstava. Cene nepromenjene, a najviše se prodaje pelet. Novina je da su zbog male tražnje neka stovarišta iz ponude izbacila ugalj.

  Zvuk testere već odzvanja stovarištima, ali i ispred mnogih domaćinstava. Ove godine, zbog velike tražnje za drvetom u celom regionu, izostalo je sezonskog pojeftinjenja ogreva, od maja do avgusta.

  Razloga za čekanje više nema, kažu građani – vreme je za kupovinu. „Od prošle godine nemam ništa. Biće mi dovoljno šest metara za zimu, 60 kvadrata grejem, tako da je dovoljno“, rekao je Milan Milićević iz Beograda.

  Kubik drva u Jugoistočnoj i Zapadnoj Srbiji košta od 45 do 50 evra. U Beogradu, Novom Sadu i još nekoliko većih gradova, skuplji je, ali je uglavnom s uračunatom sečom i prevozom.

  „U odnosu na ranije godine uglavnom se najviše prodaje pelet i ogrevno drvo. Što se tiče cena, cene su slične kao i ranijih godina, nepromenjene. Cene ogrevnog drveta su od 6,5 do 7 hiljada dinbara, a cena peleta se kreće od 21.500 do 24.000 dinara po toni“, rekao je Saša Petrović sa stovarišta „Iverak“ u Beogradu.

  Za tonu najjeftinijeg uglja „Kolubara“ treba dati oko 8.000 dinara, „Vreoci“ su oko 13.000, a uvozni ugalj „Banovići“ oko 15.000 dinara. Međutim, uglja nemaju sva stovarišta u ponudi jer im se ne isplati.

  „Prošle godine je bila loša prodaja i mi smo odlučili da od ove godine više ne prodajemo ugalj jer su masovno naselja prešla na gas ili na pelet. Totalno je neisplativo, nama je ostalo od prošle godine 20 tona koji se bukvalno pretvorio u prašinu i nije više za upotrebu. Tako da je to čist trošak firme“, rekla je Tanja Aprcović Pejović sa stovarišta „Kopaonik“.

  Na stovarištima spremaju i ogrevno drvo u džakovima, jer je ta kupovina poslednjih godina sve popularnija. Većina snabdevača daje ogrev i na rate, čekovima, na tri do šest meseci.

   

  Ovih dana počela je nabaka čvrstog ogreva na koji se greje 40 odsto domaćinstava. Cene nepromenjene, a najviše se prodaje pelet. Novina je da su zbog male tražnje neka stovarišta iz ponude izbacila ugalj.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  U okviru međunarodne akcije na teritoriji Srbije zaplenjena veća količina oružja i droge

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zaplenili su na teritoriji Republike Srbije veću količinu oružja i droge u međunarodnoj akciji SEE JAD 2023 u okviru EMPACT Firearms („Zajednički dani akcije Jugoistočne Evrope 2023“), čiji je cilj da se kroz međunarodnu saradnju službi za sprovođenje zakona širom Evrope, a uz podršku Evropola, Evrodžasta, Fronteksa, Interpola i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija, doprinese borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nezakonite trgovine opojnih droga, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata, kao i borbi protiv visokorizičnih kriminalnih grupa.

  Sokolom za sokola – Srbijavoz pokreće kampanju za zaštitu stepskog sokola

  Na inicijativu kompanije „Srbijavoz“, u železničkoj stanici Beograd Centar u četvrtak, 30. novembra, simbolično je obeležen početak kampanje „Sokolom za sokola”. Tokom trajanja kampanje, čiji je glavni cilj zaštita i očuvanje stepskog sokola (Falco cherrug), od svake kupljene karte u vozu „Soko“ biće odvajan jedan dinar za kupovinu i postavljanje veštačkih gnezda, kao i za čišćenje dela staništa stepskog sokola u opštini Alibunar.

  Počelo prijavljivanje osmaka za predmet koji će polagati kao treći na maloj maturi

  Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju mogućnost da se od danas pa do 29. decembra izjasne elektronski putem preko portala Moja srednja škola https://www.mojasrednjaskola.gov.rs/ ili pisanim putem u školi koji će predmet od pet ponuđenih – biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći test na završnom ispitu, najavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.