• Koje vrste zmija su otrovne, a koje zaštićene u Srbiji

  Prema podacima Zavoda za zaštitu prirode u Srbiji živi deset vrsta zmija i sve su zaštićene divlje vrste. Tri vrste su otrovne – poskok, šarka i planinski šargan.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koje vrste zmija su otrovne, a koje zaštićene u Srbiji
  Foto: Pixabay

  Devet vrsta zmija su strogo zaštićene, a to su belouška, ribarica, smukulja, Eskulapov smuk, stepski smuk, šilac, četvoroprugi smuk, šarka i planinski šargan, dok je zaštićena vrsta – poskok, navodi biolog i stručni saradnik Zavoda za zaštitu prirode Marko Divac.

  Prema Zakonu o zaštiti prirode zabranjeno je hvatanje, držanje i/ili ubijanje zmija u svim fazama njihovog biološkog ciklusa – uništavanje njihovih razvojnih oblika, jaja iako su prazna, legla, kao i područja njihovog razmnožavanja, odmaranja, kao i ugrožavanje ili uništavanje njihovih staništa, navodi biolog Marko Divac.

  „Takođe, zabranjeno je uznemiravanje, naročito u vreme razmnožavanja, migracije i hibernacije ali i prikrivanje, držanje, uzgajanje, trgovanje, izvoz, prevoz, kao i javno izlaganje životinja uključujući sve njihove derivate (koža) i razvojne oblike (jaja)“, objašnjava.

  U Srbiji tri otrovnice

  U Srbiji žive tri vrste otrovnih zmija – poskok, šarka i planinski šargan.

  Prema rečima biologa, najčešća otrovnica u Srbiji je poskok.

  „Široko je rasprostranjena na teritoriji Srbije, južno od Save i Dunava. Poskok preferira prirodna staništa, poput stena, kamenjara, termofilnih hrastovih šuma, ali se u veoma retkim slučajevima mogu naći i u urbanim sredinama. Nalazi poskoka u urbanim sredinama su često slučajni, s obzirom na činjenicu da se u najvećem broju slučajeva jedinke poskoka nenamerno dovezu kolima ili na primer prikolicom sa drvima iz prirodnog staništa“, objašnjava Divac.

  Kako navodi, šarka je ređa vrsta od poskoka.

  „Interesantno je da u Srbiji imamo visokoplaninske i nizijske populacije šarki. Trenutno je poznat samo jedan lokalitet nizijskih šarki u blizini Obedske bare, dok su visokoplaninske populacije, svojim rasprostranjenjem ograničene na velike nadmorske visine, obično više od 1.300 metara. Budući da preferiraju prirodna staništa, veoma retko se mogu naći i u blizini naseljenih mesta, pogotovo na jugu i jugoistoku Srbije“, ističe.

  Planinski šargan je, prema rečima biologa, naša najmanja, najređa i najugroženija vrsta otrovne zmije.

  „Mogu se naći samo na par lokaliteta u južnoj i jugozapadnoj Srbiji, na veoma velikim nadmorskim visinama, većim od 1.500 do 1.600 metara. Do sada nije zabeležen ni jedan slučaj nalaza planinskog šargana u naseljima koja nastanjuju ljudi“, zaključuje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija