• Koji su poslovi najplaćeniji: Od IT sektora do zavarivača

  Poslovi u oblasti informacionih tehnologija spadaju među najplaćenije u Srbiji, sa prosekom iznad 200.000 dinara – proizilazi iz podataka zvanične statistike, ali i podataka specijalizovanih platformi za zapošljavanje. Međutim, poslova koji su plaćeni iznad prosečne plate ima i u drugim oblastima. Prema statistici – u još četiri sektora, mimo IT, prosek premašuje 100.000 dinara. A, prema podacima platforme Poslovi Infostud, plata raste i kod zanata raznih profila.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koji su poslovi najplaćeniji: Od IT sektora do zavarivača
  Foto: Pixabay

  Na osnovu podataka Infostuda, kako za portal N1 navodi Miloš Turinski, PR menadžer ove platforme za zapošljavanje – analiza tržišta rada u Srbiji otkriva značajne trendove u visini plata i njihovom uticaju na odluke zaposlenih i poslodavaca,

  „Kada su u pitanju najplaćenije pozicije u Srbiji, dominacija IT sektoraje nesporna. Softverski inženjeri, IT menadžeri, analitičari podataka, ali i specijalisti za veštačku inteligenciju i sajber bezbednost su među najbolje plaćenim radnim mestima“, navodi Turinski.

  Ovaj trend, kaže – nije iznenađenje, s obzirom na sve veću važnost tehnoloških veština u savremenom poslovnom svetu.

  Međutim, kako dodaje  – nije samo IT sektor taj koji nudi visoke plate.

  „Zanati raznih profila, poput građevinskih i mašinskih majstora, vodoinstalatera, zavarivača, električara… takođe su u porastu, sa poslodavcima koji nude konkurentne plate kako bi privukli i zadržali kvalifikovanu radnu snagu. Takođe, inženjerske i menadžerske pozicije u različitim sektorima i dalje donose visoke zarade, pri čemu se sektori kao što su aeronautika, naftna industrija i velike korporacije ističu po visini plata“, navodi Turinski.

  Kada je reč o oglašavanju poslova, naš sagovornik navodi da je primetan trend povećane transparentnosti.

  „Iako poslodavci dugi niz godina nisu često isticali visinu plata u oglasima za posao, sve je učestalije da to čine, posebno za deficitarne profile kako bi privukli talentovanu radnu snagu i bili konkurentniji na tržištu rada. Međutim, posmatrajući ukupan broj oglasa na godišnjem nivou, još uvek smo na niskom procentu onih koji to čine“, kaže on.

  Zvanična statistika

  Najveće plate u Srbiji su u sektoru informisanja i komunikacija, gde spadaju i informacione tehnologije (IT).

  One, prema zvaničnoj statistici, iznose 207.079 dinara na nivou cele zemlje.

  Najniže plate u ovom sektoru – za osobe bez osnovnog obrazovanja – iznose 68.691 dinara, dok se najveće kreću u proseku do 250.924 dinara za najobrazovanije.

  Nijedan drugi sektor u Srbiji ne beleži prosečne plate iznad 200.000 dinara, dok postoji još četiri sektora gde prosečne zarade u našoj zemlji premašuju 100.000 dinara.

  Među njima su i oblasti poput rudarstva (prosečna zarada 112.321 dinara) za koje, zbog težine poslova koje zaposleni obavljaju, važi staro pravilo da je „svaka plata premala“.

  Zatim, sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija gde je prosečna plata 108.372 dinara.

  Tu je i finansijska delatnost i delatnost osiguranja sa prosečnih 121.388 dinara, dok sektor stručnih, naučnih i tehničkih delatnosti nudi zaradu od 109.831 dinara, u proseku.

  Da li je samo zarada bitna

  Visina zarade, prema rečima Miloša Turinskog, svakako igra ključnu ulogu u odlukama kandidata i zaposlenih, ali – ističe – nije jedini faktor koji se uzima u obzir.

  „Dok visoka plata može da bude primamljiva, kandidati sve više razmatraju i druge aspekte posla pre donošenja konačne odluke. Niska plata i dalje ostaje jedan od glavnih razloga za napuštanje posla, posebno ako nije u skladu sa zadovoljstvom na poslu i obimom posla. Sa druge strane, visoka plata nije garancija za privlačenje kandidata, jer oni takođe uzimaju u obzir faktore kao što su međuljudski odnosi, mogućnosti napredovanja, radna atmosfera pa čak i fleksibilnost u radu prilikom odlučivanja o prihvatanju posla“, navodi naš sagovornik.

  Ukupno gledano, dodaje – podaci ukazuju na kompleksnu sliku tržišta rada u Srbiji, „gde visina plate igra važnu ulogu, ali nije jedini faktor koji utiče na odluke kandidata i poslodavaca“.

  Podsetimo, prosečna plata u Srbiji je za januar 2024. iznosila 95.836 dinara.

  Medijalna zarada iznosila je 73.733 dinara, što znači da polovina zaposlenih u Srbiji mesečno – nije mogla da zaradi preko ovog iznosa…

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija