Šta određuje koliko bakšiša ostavljamo
Koliko je bakšiša pristojno ostaviti konobaru? U Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj i na bakšiš se plaća porez. Poreznici u Srbiji takođe smatraju da je to prihod koji treba oporezovati, ali još nema zvanične regulative.
Kako RTS navodi, U udruženju ugostitelja tvrde da je mnogim konobarima to znatan deo prihoda.
Koliko puta ste čuli: „Bakšiš nije grad u Turskoj“? To je šala kojom ugostitelji, taksisti i zanatlije podsećaju korisnike na značaj napojnice.
Iako bonton kaže da je učtivo ostaviti 10-20 odsto vrednosti računa, u Srbiji taj procenat često bude mnogo manji. Ipak, ne može se izvesti jednostavna računica, naglašava konobar Dušan Paunović. Do ljudi je, ne do matematike.
„Uglavnom na manjim računima su veći procenti, na velikim ne bude ni procenat. Uglavnom ostavljaju ljudi oni koji imaju manje para. Znači oni koji imaju više para ni ne ostavljaju“, rekao je Paunović.
Stranci ipak više poštuju dobru uslugu.
Paunović navodi da stranci pitaju da li je uračunat bakšiš ili nije, pa oni sami saberu i ostave 10 posto. U Srbiji, ljudi koji znaju, ostavljaju 10 posto ili zaokruže.
Veliki problem konobarima predstavlja bezgotovinsko, odnosno plaćanje karticom, jer kako kažu, kada na taj način plaćaju gosti često zaborave da ostave bakšiš. Upravo zbog toga veliki broj preduzeća je uveo mogućnost ostavljanja bakšiša posredstvom aplikacije.
Međutim, ni ovaj način nije dobar za konobare, jer uskoro će bakšiš biti oporezivan, što znači da će konobari dobijati samo deo napojnice koju su zaradili.
Taksisti se sećaju većih bakšiša
Ranije se češće ostavljao bakšiš, i sume su bile veće, podsećaju taksisti.
Taksista Aleksandar Bjelić navodi da se bakšiši kreću od 20, 30, 50 do 100 dinara u zavisnosti od dužine vožnje.
„Sadašnji bakšiši zaista su kud i kamo manji. Od 10 stranaka koje prevezete možda četiri ili pet vam ostave tako neki deo, ali je to u odnosu na ono što je nekada bilo daleko od toga“, rekao je Bjelić.
Za razliku od konobara, taksisti nemaju dobro iskustvo sa strancima.
„Stranci nisu neko ko ostavlja baškiš. Ne znam zašto, da li oni nemaju taj osećaj davanja bakšiša za razliku od ljudi sa naših prostora stare Jugoslavije, ali stranci zaista retko“, naglašava Bjelić.
Kako do bakšiša u uslužnim delatnostima
Iako se konobarima i taksistima napojnica uglavnom podrazumeva, zanatlije moraju više da se potrude.
Frizerka Mirjana Sekulić navodi da na iznos bakšiša utiče kvalitet usluge, ali i ambijent u salonu.
„Ima neko ko ostavlja, a ima neko ko ostavlja zato što smatra da je dobio dobru i kvalitetnu uslugu i samim tim da je frizeru svom nadoknadio taj momenat koji mu je prijao u salonu“, rekla je Sekulićeva
Vrednost bakšiša zavisi od raspoloženja, usluge, ali i platežne moći mušterija.
Sekulićeva navodi da se bakšiš kreće se od 500 do 2.000 dinara i da zavisi od usluge koja se radi.
„Ako je samo šišanje tu je 200-300, pa se tu nakupi na više mušterija i malo veći bakšiš, a ako je neka usluga koja je kompletna farbanje, šišanje, feniranje, pramenovi tu bude i više. Sve zavisi. Nekad se desi da dnevno nemate ništa“, rekla je Sekulićeva.
Kultura bakšiša razlikuje se i zavisi od zemlje do zemlje. Negde se podrazumeva, negde se može smatrati uvredom. Ali ukoliko bismo uveli obavezan bakšiš koji svako mora da plati da li bi nestala čar bakšiša?