• Koliko cigarete treba da poskupe da bi se smanjio broj pušača

  U svetu svaki peti čovek puši, što je znatno bolje nego 2000. godine kada je svaki treći stanovnik planete konzumirao duvan. U Evropi najviše se puši u bivšim zemljama SSSR-a i na Balkanu, a nekadašnja predsednica Republičke komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev napominje da se u Srbiji ništa posebno ne preduzima kako bi se smanjio broj pušača. Kao najefikasniju meru koja bi mogla da se preduzme, a da ne šteti budžetu, predlaže značajno poskupljenje paklice cigareta, čime bi se znatno smanjio broj pušača među siromašnima i među mladima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koliko cigarete treba da poskupe da bi se smanjio broj pušača
  Foto: Pixabay

  Svaki peti stanovnik planete konzumira duvan – pokazuje poslednje istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Najviše pušača je u Jugoistočnoj Aziji i Evropi, a duvan najuspešnije ostavljaju Holanđani i Brazilci.

  Dr Srmena Krstev, nekadašnja predsednica Republičke komisije za kontrolu duvana, kaže da je zastrašujuće to što danas svaki treći stanovnik planete puši i time dovodi sebe u veliki rizik od veoma ozbiljnih i često fatalnih bolesti.

  Napredak se beleži kod onih zemalja koje su, kako ističe, preduzele sve mere koje SZO propisuje, a u problemu su ona društva u kojima države ne prepoznaju taj problem kao prioritet, dok agresivna duvanska industrija vrši pritisak na države i utiče na politike javnog zdravlja.

  U Evropi svaki četvrti stanovnik puši

  Najveći broj konzumenata duvana trenutno, 26,5 procenata, prema podacima izveštaja, ima u regionu Jugoistočne Azije, dok evropski region ne zaostaje – sa 25,3 procenata.

  „U Evropi postoje velike razlike, najviše se puši u bivšim državama SSSR-a, na Balkanu i u tom delu južne i jugoistočne Evrope. Mere nisu preduzete kako treba, zakoni i kada se donesu se ne poštuju dovoljno, niti su izdvojena dovoljna sredstva za to“, kaže dr Krstev.

  Za takvo stanje krivi institucije koje, kaže, treba da donesu mere zahvaljujući kojima pušenje više neće predstavljati normalan način ponašanja.

  „Kada je svuda zabranjeno, kada se podižu značajno cene duvana, kada je zabranjeno reklamiranje, kada se vrši propaganda među decom da je to štetna navika“, navodi dr Krstev i dodaje da je značajna i uloga zdravstvenih radnika koji treba da savetuju pacijente da se odviknu od pušenja.

  Najefikasnije mere

  Povećanje cene proizvoda od duvana istraživači su označili kao najefikasnije sredstvo za smanjenje broja pušača, pa tako u Australiji cena paklice ide i do 30 dolara.

  „Povećanje akciza mora da ide iznad nivoa inflacije i nivoa procenta povećanja prihoda stanovništva, da cigarete postanu nepristupačne, da bude suviše skupe. To je izuzetno efikasna mera. Države se toga boje, ali imamo podatke Ekonomskog instituta iz Beograda, reč je o istraživanju rađenom na nivou Srbije, koji pokazuju da ako se povećava cena cigareta kroz akciza i poreze, dolazi do pada pušača među siromašnima i mladima, a država ne gubi prihode“, ukazuje dr Krstev.

  Dodaje da se u Srbiji ništa posebno ne preduzima kako bi se smanjio broj pušača – nema nikakve medijske kampanje na nivou države, skoro da nema službi za odvikavanje od pušenja, a cigarete su manje-više pristupačne.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Sindikati traže povećanje plata prosvetnim radnicima

  Reprezentativni sindikati u prosveti saopštili su danas da očekuju hitno zakazivanje sastanka o povećanju plata prosvetnim radnicima, jer dogovoreni, koji je trebalo da bude održan 15. jula, nije […]

  Za mesec dana 1.245 požara na otvorenom

  Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Davor Vidović izjavio je danas da je u prethodni mesec dana bilo 1.245 požara na otvorenom, što je iziskivalo veoma velike napore i […]