• Koliko dugo smemo da držimo jaja na stolu nakon Uskrsa?

  U zavisnosti od toga da li su na sobnoj temperaturi ili u frižideru jaja imaju različit rok trajanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koliko dugo smemo da držimo jaja na stolu nakon Uskrsa?
  Foto: Pixabay

  Dekorisana, oforbana uskršnja jaja lepo izgledaju na stolu, ali trebalo bi da znate da kuvana jaja imaju znatno kraći rok nego sveža. I zbog toga se ne smeju dugo držati kao ukras na stolu, upozoravaju stručnjaci.

  Osnovno pravilo je da jaja nakon kuvanja treba držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas praktikuje.

  Jaja nakon Uskrsa

  Teško je proceniti koliko bi jaja trebalo skuvati za Uskrs, ali u većini slučajeva, ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo. Ukoliko se jaje ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaje podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija.

  Kao rezultat toga, javljaju se trovanja. Procesom kuvanja, sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja. Bez njega, jaje postaje “ranjivo” i izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama.

  U prilog tome govori i podatak da se svake godine nakon Uskrsa u američkim bonicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao “trovanje želuca”. Simptomi mogu varirati – od blage neugodnosti, nadutosti, promenama u probavi, pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje.

  Ukoliko jaja držite na sobnoj temperaturi – pojedite ih isti ili najkasnije naredni dan, dok u frižideru, jaja su bezbedna za jelo i do šest dana.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Srbije

  Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog navodnog nedoličnog ponašanja njegovih navijača, na marginama […]