• Koliko dugo smemo da držimo jaja na stolu nakon Uskrsa?

    U zavisnosti od toga da li su na sobnoj temperaturi ili u frižideru jaja imaju različit rok trajanja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Koliko dugo smemo da držimo jaja na stolu nakon Uskrsa?
    Foto: Pixabay

    Dekorisana, oforbana uskršnja jaja lepo izgledaju na stolu, ali trebalo bi da znate da kuvana jaja imaju znatno kraći rok nego sveža. I zbog toga se ne smeju dugo držati kao ukras na stolu, upozoravaju stručnjaci.

    Osnovno pravilo je da jaja nakon kuvanja treba držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas praktikuje.

    Jaja nakon Uskrsa

    Teško je proceniti koliko bi jaja trebalo skuvati za Uskrs, ali u većini slučajeva, ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo. Ukoliko se jaje ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaje podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija.

    Kao rezultat toga, javljaju se trovanja. Procesom kuvanja, sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja. Bez njega, jaje postaje “ranjivo” i izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama.

    U prilog tome govori i podatak da se svake godine nakon Uskrsa u američkim bonicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao “trovanje želuca”. Simptomi mogu varirati – od blage neugodnosti, nadutosti, promenama u probavi, pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje.

    Ukoliko jaja držite na sobnoj temperaturi – pojedite ih isti ili najkasnije naredni dan, dok u frižideru, jaja su bezbedna za jelo i do šest dana.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prvi put na Festivalu nauke – Zona ideja i inovacija

    Na 17. Festivalu nauke, koji se održava od 12. do 14. decembra na Beogradskom sajmu, biće predstavljena nova tematska celina, Zona ideja i inovacija. Ovo je prostor za kritičko razmišljanje i […]