• Koliko je dece u Srbiji vakcinisano MMR-om i gde je obuhvat najveći?

  Obuhvat vakcinacije dece u Srbiji je nedovoljan da bi se izbegla mogućnost epidemije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koliko je dece u Srbiji vakcinisano MMR-om i gde je obuhvat najveći?
  Foto: Pixabay

  Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele, kombinovanom MMR vakcinom u drugoj godini života na teritoriji Republike Srbije u 2023. godini sprovedena je sa obuhvatom od 84,5 odsto, navode u odgovoru za N1 iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. 
   
  To je nedovoljno kako bi izbegli mogućnost epidemije, smatra epidemiolog Zoran Radovanović.

  Kako navode iz Instituta, procenjeni obuhvat na osnovu živorođene dece u 2021. godini u centralnoj Srbiji iznosio je 83,7 odsto, a u Vojvodini 83,2 odsto.

  Analiza postignutog obuhvata MMR vakcinacijom po okruzima pokazuje da je obuhvat od 95 odsto postignut samo na teritoriji Severnobantskog okruga, dok je obuhvat veći od 90 odsto dostignut u svega pet okruga: Pčinjskom, Šumadijskom, Moravičkom, Sremskom i Zlatiborskom okrugu, ističu iz Batuta za portal N1.
   
  „Velike su razlike u obuhvatu, jer imamo opštine gde je procenat obuhvata neuporedivo niži. Prosek za celu zemlju iznosi 84,5 odsto, a svuda bi trebalo da bude 95 odsto ili više zato što su male boginje najzaraznija bolest. Nažalost, daleko smo od obuhvata od 95 odsto u Srbiji“,ističe dr Radovanović.

  Otpor vakcinaciji 
   
  Procenat dece koja nisu vakcinisana iz opravdanih medicinskih razloga je jako mali i predstavlja izuzetnu retkost. Međutim, kako kaže, problem je što nekada i pedijatri na zahtev roditelja stalno odlažu vakcinaciju.
   
  „Recimo roditelj kaže da je dete imalo temperaturu, a onda pedijatar kaže dođite za nedelju dana. Roditelj dođe za tri meseca i kaže ‘evo opet dete ima temperaturu’ i tako u krug. To je mehanizam izvlačenja“,navodi lekar za N1.
   
  Kako kaže, suština je u tome da država treba da poštuje sopstvene propise.
   
  „Problem je što pedijatri znaju da ništa neće biti učinjeno i onda zašto da se svađaju sa roditeljima kad znaju da nemaju podršku društvene zajednice.

  Ako pedijatar dođe u sukob sa roditeljem i nema ko da ga zaštiti, država mora da stane iza toga. Drugo, pedijatri nisu ni videli te bolesti nikada, a nisu ih videli zbog uspešne vakcinacije. Tako je vakcinacija postala žrtva svog sopstvenog uspeha“,navodi dr Radovanović.
   
  Sa druge strane,pedijatri koji prijave odbijanje vakcinisanja, smatra sagovornik N1, nemaju podršku.

  „Pedijatri nemaju podršku kada prijave odbijanje sanitarnoj inspekciji. Onda sanitarni inspektor postupa, prijavi sudiji za prekršaje, ali sudija zataji. Tu su predviđene kazne za roditelje od 30.000 do 150.000, a onda sledeći put ako i dalje ne vakciniše dete trebalo bi da odreše mnogo veću kasu“,objašnjava.

  Kako podseća, ranije je svako dete do 10 ili 12 godine obavezno preležalo i male boginje i zauške, a sada toga nema zahvaljujući vakcinaciji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija