• Koliko je realno da se kod nas uvede radna nedelja od četiri dana?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Četvorodnevna radna nedelja uspešno je isprobana u Velikoj Britaniji. Zadovoljni su i radnici i poslodavci, pokazuju rezultati prvog šestomesečnog pilot istraživanja.

  Radnici u preduzećima koja su učestvovala u pilot projektu u Velikoj Britaniji, radili su u proseku 34 sata tokom četiri radna dana, a plata im je u tom periodu ostala nepromenjena. U većini je odlučeno da će nastaviti sa kraćom radnom nedeljom, jer se pokazalo da su zaposleni pod manjim stresom i da su zadovoljniji. Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković smatra da takva organizacija rada ima i prednosti, ali i mane.

  S obzirom na prosečne zarade u Srbiji, Vuković smatra da bi zaposleni i trebalo da rade 4 dana u nedelji, ali ostaje pitanje da li može da se primeni na svako radno mesto.

  Kada je reč o našem zakonodavstvu, mi se uklapamo u većinu evropskih država koje propisuju 40 sati rada nedeljno i preporučuje da to bude petodnevna radna nedelja. Međutim, u dogovoru sa poslodavcem radno vreme može drugačije da se rasporedi, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

  Atanacković je istakao i činjenicu da mnogo ljudi posle pandemije radi od kuće, kao i da će toga biti sve više.

  Razlika između naše zemlje i najrazvijenijih ekonomija, kao što je Velika Britanija je ogromna i ne bi trebalo neselektivno preuzimati ideje koje su još u eksperimentalnoj fazi, poručuju u Uniji. Bez ozbiljnih istraživanja i analiza, nema smisla govoriti ni o uvođenju slobodne nedelje, kakva se nastoji uvesti u Hrvatskoj, za koju sindikati smatraju da bi bio prvi korak ka rasterećenju srpske radne snage

  Četvorodnevna radna nedelja uspešno je isprobana u Velikoj Britaniji. Zadovoljni su i radnici i poslodavci, pokazuju rezultati prvog šestomesečnog pilot istraživanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. maj

  I narednih dana nastavlja se nestabilno, pravo majsko vreme, sa čestim pljuskovima. Sutra će i košava duvati. Ciklon će se premeštati preko severa Italije ka Nemačkoj donoseći Srbiji […]

  Srbija druga u Evropi po broju kockarnica

  Prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je tri puta više posmatrano po glavi stanovnika nego što je to slučaj u Italiji, pet puta […]