• Krčedinska ada: Spasena sva preostala goveda, izbavljanje konja poseban izazov

  Drugog dana evakuacije zarobljenih životinja sa Krčedinske ade, spasena su sva preostala goveda, njih oko 60, koliko je spaseno i prvog dana. Poseban izazov biće izbavljanje konja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Krčedinska ada: Spasena sva preostala goveda, izbavljanje konja poseban izazov
  Foto: 013info

  Gazda Mile je stoku počeo da doziva još sa čamca. Iako su se brzo okupile, izgladnele i nepoverljive životinje stočari su uspeli na skelu da nateraju tek iz drugog pokušaja. U prvoj turi prevezeno je tridesetak životinja, a otprlike toliko je ostalo i za drugu vožnju.

  Nakon evakluacije goveda stočari će pokušati da evakuišu i konje. Sa njima će to ići mnogo teže pošto su poludivlji. Ipak, stočari tvrde da su oni otporni i da mogu da prežive zimu na Krčedinskoj adi.

  Vlasnik stoke Mile Plavišić kaže da još ne zna tačan broj uginulih životinja, te da su mnoge u veoma lošem stanju.

  Njemu je, tvrdi, bilo onemogućeno da stoku pred zimu bezbedno skloni sa Krčedinske ade.

  Potrebnu logistiku za spasavanje životinja obezbedile su Vojvodinašume u kojima kažu da su zahtev za pomoć u evakuaciji od vlasnika dobili u ponedeljak .

  Pored Vojvodinašuma u evakuaciji pomažu i meštani i Ekostraža.

  Na višim delovima Krčedinske ade bilo je zarobljeno oko 200 životinja, pre svega konja i goveda. Njima su u ponedeljak vatrogasci i vojska dopremali hranu.

  Nijedna životinja nije uginula, mada su dve u lošem stanju.

  Danas sledi evakuacija konja, što će biti najteži deo i predviđeno je osam prevoza jer na skelu staje oko 25 životinja.

  Prema rečima direktora Javnog preduzeća „Vojvodinašuma“, Kokai Rolanda, zvaničan zahtev za pomoć stigao im je tek u ponedeljak.

  „Do sada ovako nešto nikad nismo radili. Mi smo za osam sati skelu dopremili preko 55 kilometara, a danas će nam pomoći privatnici, pošto se naš brod pokvario. Mi obezbeđujemo logistiku, ostalo procenjuju stočari“, kazao je Roland.

  Iz „Vojvodinašuma“ su ranije naveli da su na inicijativu Pokrajinske Vlade i molbu vlasnika stoke na raspolaganje stavili svoje ljudske i tehničke resurse.

  Zahvaljujući saradnji Ministarstva poljoprivrede, „Vojvodinašuma“, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova, pronađen je način zahvaljujući kojem će JP „Vojvodinašume“ obezbediti i finansirati skelu od 28 tona pomoću koje će životinje na bezbedan način, uz prisustvo Veterinarskih inspektora, biti prebačene na bezbedno.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]