• Krediti stanovništvu povećani u prvom kvartalu za 20,9 milijardi dinara

  Stanje kredita stanovništvu u martu je nominalno posmatrano, iznosilo 1.485,9 milijardi dinara, što čini 47,4 odsto kreditnih potraživanja banaka od nemonetarnog sektora, odnosno 17,8 odsto BDP-a, što je za 0,2 procentna poena manje nego krajem 2023 godine, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije o trendovima u kreditnoj aktivnosti u prvom tromesečju ove godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Krediti stanovništvu povećani u prvom kvartalu za 20,9 milijardi dinara
  Foto: Pixabay

  Krediti stanovništvu povećani su tokom prvog kvartala za 20,9 milijardi dinara, vođeni rastom gotovinskih kredita, 13,9 milijardi, a slede stambeni krediti, 4,5 milijardi i zaduženja po transakcionim računima, 1,9 milijardi dinara.

  Ova kretanja, naveli su iz NBS, su doprinela tome da gotovinski krediti, kao najzastupljenija kategorija u ukupnim kreditima stanovništvu, povećaju učešće tokom prvog kvartala za 0,3 procentna poena, na 45,0 odsto u martu, dok je učešće stambenih kredita smanjeno u istoj meri, na 39,0 odsto.

  Obim novoodobrenih kredita stanovništvu u prvom tromesečju je iznosio 157,8 milijardi dinara i bio je za 31,5 odsto veći nego u istom periodu 2023. godine a tome su, kako su naveli iz NBS, doprineli pre svega gotovinski krediti, na koje se odnosilo skoro 70 odsto novih kredita stanovništvu.

  Sledeći po zastupljenosti bili su stambeni krediti, koji su činili 13,0 odsto novih kredita stanovništvu, što je niže nego u 2022 godini, kada su u proseku činili više od petine novih kredita stanovništvu.

  Kada je reč o problematičnim kreditima, njihovo učešće u ukupnim kreditima je u martu iznosilo 4, 3 odsto, što je za 0,1 procentni poen niže nego krajem 2023. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija