• Leto počinje u četvrtak u 22:50 – obdanica najduža a noć najkraća

  Leto 2024. godine počinje u četvrtak, 20. juna u 22 časova i 50 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda. U isto vreme, u ovom 172 danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima, kaže se u saopštenju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Leto počinje u četvrtak u 22:50 – obdanica najduža a noć najkraća
  Foto: 013info

  Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Kako Sunce u Beogradu izlazi u 04:51, a zalazi u 20:27, znači da će obdanica trajati 15 časova i 36 minuta, a noć svega 8 časova i 24 minuta.

  Na dan početka leta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta. Izlazi na severoistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu tokom godine, a zalazi na severozapadu.

  Podnevna visina Sunca je najviša na severnoj Zemljinoj polulopti – u Beogradu će biti oko 68 stepeni, u južnom Egiptu 90 stepeni tj. nalaziće se u zenitu, a na severnom Zemljinom polu će biti oko 23 stepena.

  Astronomi kažu da se Sunce u svom prividnom kretanju po ekliptici na dan početka leta nalazi u tački letnjeg solsticijuma ili suncostaja.

  Naime izgleda da se visina Sunca u podne, ne menja nekoliko dana pre i posle početka leta, tj. kao da Sunce „stoji“, navodi se u saopštenju Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Uhapšen lekar u Kragujevcu, uzeo mito za carski rez

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su Đ. M. […]