• Mali broj električnih trotineta registrovan: Rok uskoro ističe, teško proveriti karakteristike vozila

  Vozači lakih električnih vozila tj. trotineta imaju vremena do 15. juna ih registruju, u suprotnom neće moći da uđu u saobraćaj ili će platiti kaznu od 10 hiljada dinara. Predstavnik Udruženja vozača trotineta Aleksandar Mijailović kaže da je, po poslednjem preseku, od ukupnog broja trotineta u Srbiji (oko 250.000) registrovano samo nekih 3.000, kao i da nije nabavljena oprema prema kojoj bi se klasifikacija vozila vršila.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mali broj električnih trotineta registrovan: Rok uskoro ističe, teško proveriti karakteristike vozila
  Foto: Pixabay

  „Mi imamo neki presek od 21. maja. U tom trenutku je bilo registrovano negde 3000 trotineta. Pretpostavlja se da je ukupan broj trotineta negde oko 250.000. Tako da je u prvih 20ak dana jako mali broj trotineta registrovan . Ostaje da vidimo šta će dešavati dalje. Sledeći presek radimo 15. pa ćemo tada imati više informacija“, rekao je Mijailović za N1.

  Kaže i da je jedan od najvećih problema u ovom postupku problem tehničke specifikacije tj. gde će se ona vršiti, jer se njome utvrđuje da li se vozilo klasifikuje kao lako električno vozilo tj. trotinet.

  „U ovom trenutku nije nam poznato da je nabavljena oprema kojom bi mogle da se provere karakteristike trotineta, poput brzine, snage elektromotora… Ne postoji mogućnost da provere, ukoliko neko izgubi račun, koje marke trotinet ima… Nema mogućnost da takav trotinet testira u nekoj ovlašćenoj laboratoriji, kako bi ga registrovao“, objašnjava on.

  Dodaje da se tu otvara prostor za razne malverzacije.

  „Vlasnici prijavljuju podatke a zaposlenima u Auto-Moto Savezu ostaje da pretražuju internet i pronalaze različite podatke kod različitih distrubutera… Daleko od toga da je to pouzdano, ali za sada je tako ostalo“, ističe Mijailović. On takođe navodi da ovo dovodi do toga da „igračke budu registrovane, a da prava vozila nije moguće registrovati“.

  Reporterka N1 navodi da je procedura jednostavna – prilikom zahteva za izdavanje nalepnice za registraciju neophodan je obrazac koji se može preuzeti sa Auto-Moto Saveza Srbije i Agencije za bezbednost saobraćaja, izjavu, očitanu ličnu kartu (kopiju lične karte) i uplatnicu kao dokaz da je izvršena naplata na ime troškova izdavanja nalepnice.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija