• Milica Janevski, Anita Ognjanović, Vladimir Tagić, Maja Radošević i Milica Drakulić iz Srbije na Slano Film Days

  Događaj koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i eminentna svjetska imena iz svijeta filma i filmske industrije održat će se u Slanom i na Elafitskim otocima u Hrvatskoj od 18. do 22. juna 2024.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Milica Janevski, Anita Ognjanović, Vladimir Tagić, Maja Radošević i Milica Drakulić iz Srbije na Slano Film Days
  Promo

  Slano, jedno od najslikovitijih mjesta Dubrovačke rivijere, u junu će prvi put ugostiti Slano Film Days. Riječ je o jedinstvenom formatu događanja posvećenih filmu koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i istaknuta imena iz sveta filma i filmske industrije. Program Slano Film Days čine razgovori o filmu, filmske projekcije i brojna neformalna druženja. Oslobođeni takmičarskog pritiska, mladi reditelji, glumci i snimateljice imaju priliku otvoreno razgovarati o kreativnom procesu stvaranja filmova sa svjetskim filmskim umjetnicima, dobitnicima najprestižnijih filmskih nagrada. S Mirsadom Purivatrom, osnivačem i autorom koncepta Slano Film Days, veže ih dugogodišnja profesionalna saradnja, ali i prijateljstvo.

   

  „Poziv za sudjelovanje na Slano Film Days dobilo je ukupno 17 mladih filmskih umjetnika, koji će sudjelovati u filmskim razgovorima iz područja glume, režije ili kamere. Slano Film Days u fokus stavlja kreativni proces, film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu robnu vrijednost. Filmski autori svjetske reputacije imaju priliku dijeliti svoje iskustvo, ali se i inspirisati uz mlade talente koji pak imaju mogućnost izravnog susreta s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije, i to u prijateljskom i neformalnom ozračju. Na ovaj način doprinosimo ličnom i profesionalnom razvoju filmskih umjetnika u regiji‟, izjavio je Purivatra.

   

  Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko Primorje, izrazio je zadovoljstvo povodom skorašnjeg održavanja Slano Film Days, a siguran je kako će svi sudionici i gosti tokom boravka u Slanom uživati u lepotama ovih prostora. „U ime Općine Dubrovačko Primorje mogu reći da smo izuzetno zadovoljni da na ovakav način možemo podržati i unaprijediti kvalitetu kulturne ponude u Slanom, ali i trajno uspostaviti ovaj dio južne Dalmacije kao mjesto susreta filmskih autora i profesionalaca regije i svijeta.‟

   

  Na Slano Film Days sudjelovaće osam glumica i glumaca, šest rediteljica i reditelja, te tri snimateljice, svi redom uspešni u svom umetničkom delovanju: Goran Marković (glumac, Hrvatska), Milica Janevski (glumica, Srbija), Era Balaj (glumica, Kosovo*), Saško Kočev (glumac, Severna Makedonija), Anuša Kodelja (glumica, Slovenija), Lidija Kordić (glumica, Crna Gora), Boris Ler (glumac, Bosna i Hercegovina), Anita Ognjanović (glumica, Srbija), Hana Jušić (rediteljica, Hrvatska), Ivan Bakrač (reditelj, Crna Gora), Blerta Basholli (rediteljica, Kosovo*), Dina Duma (rediteljica, Sjeverna Makedonija), Vladimir Tagić (reditelj, Srbija), Urša Menart (rediteljica, Slovenija), Dubravka Kurobasa (snimateljica, Hrvatska), Maja Radošević (snimateljica, Srbija) i Milica Drakulić (snimateljica, Srbija).

   

  Glavni program Slano Film Days, predavanja i razgovori s posebno pripremljenim temama za reditelje, glumce i snimateljice održavaće se u prostorijama partnerskog, Admiral Grand Hotela. Očekuju nas i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svetskih autora. Prva filmska projekcija, na samu večer otvorenja, održaće se na centralnom trgu u Slanom, dok nas ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gde će se organizovati i neformalna druženja svih učesnika i gostiju Slano Film Days.

   

  Slano Film Days organizuje se u partnerstvu s najprestižnijim filmskim festivalom u regiji, Sarajevo Film Festivalom. Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata iz regije na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore,  Slovenski filmski centar i Agencija za film Sjeverne Makedonije.

   

  Slano Film Days održaće se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22. juna 2024.

   

  Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Slano Film Days dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.slanofilmdays.hr te na društvenim mrežama.

   

  *Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Motociklisti sve bahatiji na putevima

  Sezona dvotočkaša je uveliko počela, a sa njom i talas crnih vesti sa puteva Srbije. Samo proteklog vikenda na našim putevima život su izgubila dvojica mladih motociklista, a to je samo nastavak […]