• Ministri iz Srbije „najsiromašniji“: Koliko su plaćeni članovi vlada u regionu?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Predsednica i ministri Vlade Srbije imaju najmanje plate u odnosu na njihove kolege iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, pokazuju podaci koje su uporedili novinari N1 iz regiona.

  U zajedničkoj priči N1 centara iz Beograda, Zagreba, Sarajeva i Ljubljane pokazalo se da najviše zarađuju ministri i premijer iz Slovenije, potom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a najmanja mesečna primanja imaju članovi Vlade Srbije.

  Plate premijera

  Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, prema podacima iz njegove zvanične imovinske karte, mesečno zarađuje 3.195 evra, dok njegova koleginica iz Srbije Ana Brnabić za istu funkciju prima platu od 1.236 evra.

  Predsedavajuća Veća ministara BiH Borjana Krišto ima primanja od oko 2.813 evra ili 5.500 maraka.

  Robert Golob, predsednik vlade Slovenije, prema podacima za februar 2023. godine, imao je mesečnu platu od 3.927 evra.

  Prosečne plate ministara

  Kada izračunamo plate ministara u proseku, u Srbiji su takođe najmanje i iznose 1.059 evra. U Hrvatskoj su prosečne ministarske plate 2.970 evra, u Bosni 2.608, a u Sloveniji 3.445 evra.

  Plate ministara jedino su izjednačene u Bosni i Hercegovini i svi ministri mesečno primaju 5.100 maraka, odnosno oko 2.608 evra, pokazuju podaci do kojih smo došli uz pomoć Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama.

  Prema poslednje objavljenim podacima u imovinskim kartama na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, najveću platu u Srbiji ima Bratislav Gašić kao ministar unutrašnjih poslova. Njegova plata iznosi 2.294 evra, što je skoro duplo više od primanja premijerke.

  Dok većina ostalih ima po oko nešto više od 1.000 evra, jedino ministar finansija Siniša Mali i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović imaju ispod 1.000 evra, tačnije 878 i 917 evra.

  Troje ministara su se odrekli ministarskih plata, a to su ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, ministarka nauke Jelena Begović i ministar državne uprave Aleksandar Martinović.

  Grujičić je u imovinskoj karti prijavila skoro 2.900 evra mesečno koje prima sa Kliničkog centra i sa Medicinskog fakulteta.

  Darija Kisić ima mesečnu zaradu više od 1.800 evra kada se saberu primanja sa Medicinskog fakulteta Kosovska Mitrovica i Medicinskog fakulteta u Beogradu.

  Martinović, kako je prijavio, zarađuje oko 2.000 evra, sa nekoliko mesta – Pravni fakultet u Novom Sadu, Skupština opštine Ruma, Visoka medicinska škola u Ćupriji.

  Ministarka Begović prihoduje na Institutu za molekularnu genetiku oko 1.090 evra.

  Dodatke na ministarkse plate kroz članstvo u Upravnom odboru Fonda za razvoj imaju Siniša Mali, Irena Vujović, Tomislav Momirović, Nikola Selaković i Edin Đerlek koji se kreću od 366 do 638 evra.

  Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković uz ministarsku platu prima i za članstvo u timu za podršku pregovorima u Ministarstvu za evropske integracije 306 evra, a ministarka pravde Maja Popović dodatnih 383 evra kao ispitivač u Komisiji za polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu državne uprave.

  Ministar sporta Zoran Gajić pored plate ima i nacionalnu penziju od 1.904 evra.

   

  Predsednica i ministri Vlade Srbije imaju najmanje plate u odnosu na njihove kolege iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, pokazuju podaci koje su uporedili novinari N1 iz regiona.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija